top of page

Wanneer is een website gebruiksvriendelijk: tips en advies

Bijgewerkt op: 4 mrt.



Natuurlijk wil je alles uit je website halen wat erin zit. Via de website communiceer je immers met je bestaande- en potentiële klanten en verkoop je de producten of diensten die je aanbiedt. Toch komt het vaak voor dat een website niet aan de verwachtingen voldoet. Verspilde tijd en moeite? Niet als je onze tips en adviezen ter harte neemt.


Websites die niet gebruikersvriendelijk zijn scoren niet hoog in google, dus krijgen ook niet veel organisch bezoek. Die enkele bezoeker die ze wel krijgen vertrekt vaak weer snel. Dat resulteert in een laag bezoekersaantal, een lage omzet en een hoge bounce-rate.


Inhoudsopgave

Wat is een gebruiksvriendelijke website?


Gebruiksvriendelijkheid is één van de belangrijkste succesfactoren van een website. Maar wanneer is een website gebruiksvriendelijk? Een overzichtelijke website bijvoorbeeld, is natuurlijk wel gebruiksvriendelijk, maar daarmee ben je er nog niet.


Er zijn nog meer factoren die een wezenlijk verschil maken en zeker bij kunnen dragen aan het succes van een website. Soms kunnen het relatief kleine dingen zijn die bepalen of een bezoeker een website overzichtelijk en gebruiksvriendelijk vindt.


Denk bijvoorbeeld aan een winkelmandje dat je niet gemakkelijk kunt vinden, of dat je moet speuren naar de contactinformatie.



Factoren die een website gebruiksvriendelijk maken


We sommen even in hoofdlijnen een aantal factoren op die een belangrijke bijdrage leveren aan een gebruiksvriendelijke website:


Opzet

o Goed design

o Snelle laadtijd

o Overzichtelijke indeling

o Duidelijke navigatie

o Responsive


Indeling

o Niet al te veel tabjes en buttons

o Beperkt aantal relevante interne links

o Heldere opmaak

o Niet zoveel tabbladen


o Duidelijke en informatieve SEO teksten

o Geen gedateerde informatie

o Overzichtelijke teksten met voldoende witruimte



Het toepassen van de belangrijke factoren


Als een website niet aan de verwachtingen voldoet, doe je er goed aan om bovengenoemde factoren nader te bekijken. Zoals je kunt zien, begint het allemaal al met het opzetten van de website. Als daar veel mis mee is, kun je overwegen om met een schone lei te beginnen. Daarmee kan soms veel tijd bespaard worden.


De opzet en indeling van de website


Design


Het design is het eerste dat de bezoeker te zien krijgt. Zorg er dus voor dat de vormgeving en de kleurstelling passen bij het bedrijf. Als je bijvoorbeeld een hoveniersbedrijf hebt, gebruik je kleuren die passen bij de natuur en geen drukke, felle kleuren.


Foto’s en plaatjes


Maak je op je homepage gebruik van roulerende foto’s of teksten, zorg er dan wel voor dat de loep niet te snel draait. Het is bijzonder vervelend als je net niet genoeg tijd hebt om de teksten helemaal te kunnen lezen, of de foto’s te bekijken.


Houd er ook rekening mee dat plaatjes en foto’s niet al te zwaar zijn. Voor internet is dat niet nodig. Zware bestanden kunnen voor enorme vertragingen van de laadtijd zorgen, waardoor je bezoeker vaak alweer afhaakt voordat de website geladen is.


Duidelijkheid


Laat niets aan het toeval over. Zorg dat de bezoeker in een oogopslag op jouw website kan zien wat er te doen of te vinden is. Verhuur je bijvoorbeeld auto’s, zet dan niet bovenaan je homepage: Autobezitters weer duurder uit, maar open bijvoorbeeld met: Auto’s huren vanaf 25 euro per dag. Dan laat je niets aan het toeval over. De bezoeker ziet direct dat hij of zij bij jou een auto kan huren.


Zoekplaatje


Iemand die een website bezoekt, heeft over het algemeen niet veel geduld. Kan je bij de één niet snel genoeg vinden wat je zoekt, dan surf je gewoon door naar de volgende. Het is dus belangrijk dat de bezoeker gemakkelijk kan vinden waar hij of zij naar op zoek is.


Computer, tablet, of smartphone


Zoals we allemaal weten wordt het internet steeds vaker via tablets of smartphones bezocht. Responsiviteit is dus zeker belangrijk. Zo kan jouw website vanaf alle mogelijke devices met een internetverbinding worden bezocht. De kans is namelijk klein dat jouw potentiële bezoekers uitwijken naar een ander device om jouw website te kunnen bezoeken.



Content


Content is king, wordt vaak gezegd. Dat is een waarheid als een koe. Je kunt nog zo’n mooie, gebruikersvriendelijke en overzichtelijke website hebben, maar zonder goede content ben je nog nergens.


Ten eerste is het voor de bezoekers niet prettig als de content onvolledig, onduidelijk of gedateerd is. Dat is een grote bron van ergernis die ertoe leidt dat jouw website onverrichterzake weer verlaten wordt.


Ten tweede heeft de Google bot een grote hekel aan onduidelijke, gedateerde of gekopieerde content. Daardoor wordt je minder goed beoordeeld en zal je niet hoog ranken.


Zorg dus voor goede, duidelijke SEO teksten en plaats regelmatig iets nieuws, bijvoorbeeld ter vervanging van gedateerde informatie.


Zelf aan de slag of uitbesteden?



Vaak wordt er gedacht dat er veel geld te besparen valt door zelf de website te bouwen en te onderhouden. In bijna alle gevallen is dat een misvatting, tenzij websites bouwen en onderhouden natuurlijk jouw niche is.


Voor alle anderen geldt dat het uitbesteden van het bouwen, invullen en onderhouden van websites zichzelf doorgaans snel weer terugbetaalt. Jij geeft aan wat er allemaal op vermeld moet worden en zij doen de rest. Dan heb jij weer alle tijd om te doen waar je goed in bent en vergroot je jouw kans op succes.


Wij bespreken graag de mogelijkheden met je onder het genot van een bakje koffie of iets anders!



Veel gestelde vragen over, Wanneer is een website gebruiksvriendelijk?


1. Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn website gebruikersvriendelijk is?


Om ervoor te zorgen dat je website gebruikersvriendelijk is, moet je verschillende factoren in overweging nemen, zoals het ontwerp, de navigatie, de laadtijd, de duidelijkheid van de inhoud en de responsiviteit op verschillende apparaten.


2. Welke factoren dragen bij aan de gebruiksvriendelijkheid van een website?


Factoren die bijdragen aan de gebruiksvriendelijkheid van een website zijn onder andere een goed ontwerp, een snelle laadtijd, een overzichtelijke indeling, duidelijke navigatie, beperkte interne links, heldere opmaak, actuele en informatieve content, en voldoende witruimte in de tekst.


3. Is het beter om zelf mijn website te bouwen en te onderhouden of kan ik dit beter uitbesteden?


Of je je website zelf moet bouwen en onderhouden of moet uitbesteden, hangt af van verschillende factoren, zoals je technische vaardigheden, beschikbare tijd en budget. Hoewel sommige mensen ervoor kiezen om zelf websites te bouwen, kan het uitbesteden van deze taken aan professionals zich vaak snel terugbetalen door een betere kwaliteit en tijdbesparing.

178 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page