top of page

Hoe kun je organisch verkeer genereren voor een lokaal bedrijf?

De populariteit van lokale marketing is de afgelopen jaren – en mede door de pandemie – in een stroomversnelling geraakt. Veel lokale bedrijven die vroeger afhankelijk waren van lokale bezoekers, werden (door tijdelijke sluiting van hun winkels) gedwongen om via het internet gevonden te worden door klanten. Deze behoefte aan digitale transformatie vormde een enorme uitdaging voor zowat ieder lokaal bedrijf, want hoe word je online gevonden?


We bespreken 3 stappen om organisch verkeer te genereren voor een lokaal bedrijf.


Stap 1: Claim jouw bedrijfsprofiel op Google Mijn Bedrijf

Google biedt lokale bedrijven een enorme organische zichtbaarheid via het Local 3-pack dat bovenop de organische resultaten wordt weergegeven als de zoekintentie aangeeft iets lokaal te kopen (of te doen). Local 3-pack is het zoekelement van Google dat drie relevante bedrijven uit Google Maps-resultaten bevat. Als ik zoek naar “pizza bestellen” dan ziet dat er – op basis van mijn locatie - als volgt uit:



Jouw bedrijf rangschikken in het Local 3-pack is geen gemakkelijke taak. Het is namelijk afhankelijk van de nabijheid van die bedrijven tot de huidige locatie van de klant. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de jouw lokale rankings te verbeteren:


· Zorg ervoor dat je een gedetailleerde beschrijving hebt van je bedrijf en wat je doet;

· Voeg jouw website toe aan Google Mijn Bedrijf en overweeg ook een Maps vermelding op jouw eigen website;

· Upload foto's en video's van jouw kantoor, team en werkomgeving om jouw potentiële klanten een beter beeld van jouw bedrijf te geven;

· Voeg jouw producten en diensten toe. Hoewel niet bewezen is dat dit impact heeft op jouw lokale rankings, zorgt dit er wel voor dat je duidelijker bent over wat je precies doet;

· Houd jouw bedrijfscategorieën zo relevant mogelijk, omdat ze anders je lokale rankings kunnen schaden.



Het belang van Google-recensies

Het is bekend dat reviews belangrijk zijn voor jouw lokale (en dus lokale 3-pack) rankings, dus houd jouw reviews in de gaten en beantwoord ze allemaal. Houd er rekening mee dat Google reviews kan verwijderen als ze ontdekken dat je manipulatieve of misleidende tactieken hebt gebruikt bij het ontvangen van die reviews, bijvoorbeeld:


· Als je van de ene op de andere dag een enorme toestroom van reviews had;

· Als je vooral reviews ontvangt van nieuwe profielen die slechts een review hebben geplaatst;

· Als Google vermoedt dat jij en jouw team jouw bedrijf beoordelen en zich voordoen als klanten.


Hoewel je misschien merkt dat je concurrenten deze manipulatieve tactieken toepassen zonder duidelijke negatieve gevolgen voor hun (lokale) ranking, raad ik je toch aan deze koste wat kost te vermijden.


Je kunt jouw klanten uitnodigen om jouw bedrijf te beoordelen via een korte URL die specifiek is voor jouw bedrijf. Je kunt deze link ook op jouw visitekaartje noteren, bijvoorbeeld door de link achter een QR-code te plakken. Maar je mag geen positieve (vijfsterren) beoordelingen aanvragen of jouw klantenbestand segmenteren om alleen tevreden klanten uit te nodigen voor een review, want dit is niet alleen misleidend, maar ook nog eens onnatuurlijk en dat ziet Google ook als manipulatie.



Stap 2: Claim jouw bedrijfsprofiel ook elders

Hoewel het claimen van jouw bedrijf over het algemeen een goed idee is om meer controle te krijgen over jouw merk, geeft het je ook extra organische bekendheid. Dat komt omdat die vermeldingen in de organische zoekresultaten kunnen worden weergegeven en zo extra bekendheid kunnen opleveren.


De volgende stap is het op een rijtje zetten van belangrijke lokale mappen/kaarten en jouw bedrijf daar vervolgens te claimen. Je kunt denken aan Apple Maps, Yelp, Facebook, Tomtom, Telefoongids en nog veel meer.


Vrijwel ieder bedrijf met een lokale dienstverlening moet zorgen voor een sterke aanwezigheid op de Telefoongids, Google Maps of Facebook. Als je daar reviews begint te krijgen, kun je deze opnemen op jouw website om vertrouwen te wekken en conversies te stimuleren.


Wanneer je jouw bedrijf op de kaart zet

· Zorg ervoor dat jouw bedrijfsnaam en adres consistent zijn in alle kanalen, inclusief de indeling van telefoonnummers en website;

· Vul alle beschikbare velden in en gebruik alle beschikbare karakters, want meer content betekent over het algemeen meer kans op hogere rankings voor jouw vermeldingen;

· Controleer jouw vermeldingen op beoordelingen, voeg updates toe en zorg ervoor dat jouw bedrijfsinformatie up-to-date is.


Stap 3: Ontwikkel een hyperlokale contentstrategie

Net als voetgangers voor een lokaal bedrijf (voorbijgangers kunnen uit nieuwsgierigheid een winkel bezoeken), kan een goed geplande contentmarketingstrategie klanten aantrekken die nooit van plan waren iets te kopen of niet wisten dat ze je nodig hadden.


· Beschrijf (locatie-gedreven) problemen die jouw bedrijf oplost. Een kapper uit Noordwijk aan Zee publiceert bijvoorbeeld een blog over kapsels die goed werken op deze winderige locatie;

· Pak een aantal problemen aan die veel voorkomen in jouw regio. Deze werken het beste wanneer ze zijn afgestemd op een bepaalde trend uit een seizoen. Een snoepwinkel in Sanpoort-Noord publiceert een lijst met nieuwe snoepjes in aanloop naar Sint Maarten.

Hier zijn een paar ideeën voor hyperlokale content:

· Ideeën voor lokale vakanties en waar jouw bedrijf van pas kan komen;

· Lokale evenementen en hoe jouw merk eraan deelneemt;

· Partnerschappen en samenwerking, bijvoorbeeld voor lokale goede doelen.


Let bij lokale zoekresultaten ook op de sectie “mensen vragen ook”, want dat zijn geweldige suggesties voor het creëren van hyperlokale content. Over het algemeen is het een goed idee om lokale vragen te beantwoorden.



Het mooie van hyperlokale contentmarketing is dat jouw klanten niet in de buurt hoeven te zijn om jouw content te vinden. Ze plannen misschien een reis naar jouw stad en ontdekken jouw bedrijf nog voordat ze op reis gaan. Dit is iets waar lokale kaartenplaatsing niet bij kan helpen, maar een hyperlokale contentstrategie wel.


Hulp nodig bij lokale marketing?

Organisch zoeken biedt nogal wat mogelijkheden voor lokale bedrijven om verkeer te genereren en gevonden te worden door klanten. Houd jouw lokale vermeldingen in de gaten en blijf hyperlokale content maken om relevant verkeer voor jouw lokale bedrijf te genereren. Heb je hulp nodig bij lokale marketing activiteiten? Neem dan contact met ons op.

Deze blog is mede mogelijk gemaakt door Jeroen van JM Promotions

18 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page