top of page

Hoeveel gebruikers heeft Instagram?

Bijgewerkt op: 4 mrt.

Door de explosieve groei van het platform is Instagram de laatste jaren niet meer weg te denken voor vele gebruikers. Het is één van de belangrijkste spelers op het gebied van sociale media. Maar hoeveel gebruikers telt Instagram nu eigenlijk in Nederland en wereldwijd? De aantallen gaan je verbazen.


InhoudsopgaveOver Instagram

Instagram, door vele gebruikers ook wel ‘Insta’ genoemd is een sociaal netwerk waar het oorspronkelijk bedoeld voor was om alleen mooie foto’s te delen, maar tegenwoordig is het veel meer. Het is een netwerk geworden waarbij het delen van foto’s en video’s centraal staat. Met Instagram wordt er veel geïnspireerd, kennis overgebracht en komen mensen in contact met elkaar. Sinds 2012 is Facebook eigendom van het platform, met de overname van een bedrag van ongeveer één miljard dollar. Instagram had op dat moment maar 30 miljoen gebruikers,. En dat is niks vergeleken met het aantal gebruikers in 2023. Naar schatting zijn dit er 1,35 miljard.


Via een smartphone of een tablet kunnen mensen een video of foto maken en deze publiceren op de Instagram app. Instagram is ook te bekijken vanaf de computer, deze is wel beperkter in gebruik in vergelijking met de app. Zo kunnen er geen foto’s worden gepost, maar alleen worden bekeken.


Instagram is enorm populair onder de jongeren, maar ook de eerdere generaties beginnen het platform te ontdekken. Instagram werkt op dezelfde manier als andere sociale media, denk hierbij aan Facebook. Gebruikers uploaden content en anderen reageren daar weer op.


Het aantal Instagram gebruikers in 2023

Voordat de overname plaatsvond in 2012 was Instagram alleen beschikbaar op de Apple apparaten. Facebook bracht hier al snel verandering in met als gevolg daarvan nam het aantal gebruikers explosief toe. In 2016 had Instagram al meer dan een half miljard gebruikers.


Het platform behaalde een mijlpaal in 2018. Instagram had op dat moment een miljard maandelijks actieve gebruikers. Om het aantal Instagram gebruikers even in perspectief te plaatsen: een op de zeven aardbewoners maakt dus gebruik van Instagram. Bizarre aantallen. Temeer omdat er wordt verwacht dat het aantal Instagram gebruikers nog verder toe zal nemen naar 1,4 miljard in 2024.Instagram gebruik onder Nederlanders

Er wordt jaarlijks onderzoek gedaan naar het gebruik van sociale media onder Nederlanders. Begin 2023 zijn er in totaal 15,5 miljoen Nederlanders actief op sociale media. Daarvan zijn er 7,65 miljoen gebruikers actief op Instagram. (Bron)

Dit aantal is sinds 2022 gedaald met 850 duizend gebruikers.


Instagram heeft meer gebruikers dan bijvoorbeeld Twitter (7,55 miljoen) en TikTok (5,66 miljoen). Maar minder dan LinkedIn (10 miljoen), Facebook (8,05 miljoen) of YouTube (15,5 miljoen). Wanneer we Whatsapp - dat ook van Facebook is - even buiten beschouwing laten, is Instagram met zijn bijna acht miljoen actieve Nederlandse gebruikers het op drie na grootste sociale platform van Nederland.
Iets meer vrouwen dan mannen op Instagram

Er zijn meer vrouwen actief op Instagram dan mannen. Er is hierin een duidelijk verschil te zien. 55% van de totale gebruikers in Nederland zijn vrouw en 45% zijn man. Vrouwen posten graag net wat meer dan mannen en zijn vaker geïnteresseerd in social media.

Hoeveel jongere gebruikers kent Instagram? Nou, wist je dat Instagram het meest populair is onder jongeren? De meeste gebruikers zijn dan ook jongeren tussen 15-19 jaar. Van deze groep jongeren heeft meer dan 73% een Instagram account. Van de mensen tussen de 20 en 39 jaar heeft 46% een Instagram account. Voor de groep 40-64 jarigen is dit 22%. Er komen wel steeds meer nieuwe gebruikers uit de groep 20-39 jaar bij. Dit zorgt ervoor dat Instagram een stuk volwassener wordt.Welke leeftijd hebben de mensen die Instagram gebruiken? Meer dan 50% blijkt van de accounts van de mensen onder de 35 jaar te zijn:


· 13-17 Jaar: 8%

· 18-24 Jaar: 30,8%

· 25-34 Jaar: 30,3%

· 35-44 Jaar: 15,7%

· 45-54 Jaar: 8,4%

· 55-64 Jaar: 4,3%

· 65+ Jaar: 2.6%

Instagram kan je ook zakelijk gebruiken

De bovenstaande statistieken geven een goed antwoord op de vraag hoeveel gebruikers Instagram heeft. Het grote aantal gebruikers in combinatie met de hoge mate van interactie op het platform zorgt ervoor dat Instagram steeds vaker terugkomt in een sociale media strategie van verschillende bedrijven.


Dat Instagram steeds populairder wordt onder bedrijven is terug te zien in de cijfers, want ook het aantal zakelijke Instagram gebruikers neemt sterk toe. Naar schatting zijn er ongeveer 200 miljoen zakelijke Instagram gebruikers. Dat aantal zou best wel eens kunnen kloppen, want volgens Instagram volgt 90% van de gebruikers van dit sociale platform minstens een merk.Wil jij weten hoe je nieuwe klanten kunt vinden in het enorme aantal Instagram gebruikers? Drink eens een kop koffie met ons! Altijd gezellig en volledig vrijblijvend!


Veel gestelde vragen over, Hoeveel gebruikers heeft Instagram?


1. Hoe verhouden de aantallen Instagram-gebruikers in Nederland en wereldwijd zich tot andere sociale media platforms zoals Facebook, Twitter en TikTok?


Het aantal Instagram-gebruikers in Nederland bedraagt ongeveer 7,65 miljoen, wat sinds 2022 met 850 duizend gebruikers is gedaald. Wereldwijd heeft Instagram naar schatting 1,35 miljard gebruikers, en wordt verwacht dat dit aantal zal stijgen naar 1,4 miljard in 2024. Deze aantallen positioneren Instagram als een van de belangrijkste sociale mediaplatforms, hoewel het iets minder gebruikers heeft dan bijvoorbeeld YouTube en Facebook.


2. Wat is de leeftijdsverdeling van Instagram-gebruikers en hoe verschilt deze per leeftijdsgroep?


De leeftijdsverdeling van Instagram-gebruikers laat zien dat het platform het meest populair is onder jongeren. Meer dan 73% van de jongeren tussen 15-19 jaar heeft een Instagram-account, gevolgd door 46% van de mensen tussen 20-39 jaar. De groep 40-64 jarigen en 65-plussers hebben respectievelijk 22% en 2,6% van de Instagram-accounts. Hierdoor wordt Instagram steeds volwassener.


3. Welke trends zijn er te zien in het gebruik van Instagram door bedrijven en hoe kunnen zij profiteren van de hoge mate van interactie op het platform?


Het gebruik van Instagram door bedrijven neemt sterk toe, wat blijkt uit het groeiende aantal zakelijke Instagram-gebruikers, dat naar schatting rond de 200 miljoen ligt. Dit komt omdat Instagram een hoog niveau van interactie biedt tussen bedrijven en gebruikers. Deze trend laat zien dat bedrijven steeds vaker Instagram opnemen in hun sociale mediastrategieën om nieuwe klanten te vinden en betrokkenheid op te bouwen met hun doelgroep.

11.073 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page