top of page

De Evolutie van Online Marketing: Van Banneradvertenties tot influencer marketing

Marketing is van alle tijden. Maar pas sinds het ontstaan van internet is er pas een belangrijk onderdeel bijgekomen. Online marketing. Op internet zijn de online marketingtrends in een sneltreinvaart ontwikkelt. Er is veel gebeurt de afgelopen tijd en het begint eigenlijk allemaal in de jaren 90.


90’s

Begin de jaren 90. Internet wordt opengesteld voor bedrijven. En daarmee is reclame op internet begonnen. Rond deze tijd werden de eerste banneradvertenties op internet gebruikt. Leuk om te weten, 44% van de mensen die dat zagen in de eerste 4 maanden dat de banner op internet stond, klikte erop. Dat is best een prestatie als dat vergeleken wordt met de percentages van tegenwoordig.


Vanaf het eerste moment dat er een banner online stond en het werkte, ging het balletje rollen. Er kwamen steeds meer banners en bedrijven zagen in dat internetmarketing werkte. Dit heeft dan ook zeker veel geld opgeleverd voor bedrijven.


Online marketing begon met banneradvertenties

00’s

Vanaf het jaar 2000 ging er een nieuw hoofdstuk open. SEO en SEA. Je bent er nu ongetwijfeld ook nog steeds druk mee als je een website hebt. De opkomst van SEO en SEA ging gepaard met de groei van zoekmachines zoals Google die er ook al waren in deze tijd.


Men merkte dat het belangrijk was om hoog in de zoekresultaten te staan en begonnen met het optimaliseren van hun websites. Er werd geïnvesteerd in optimalisatie en advertenties om meer bezoekers naar hun website te krijgen. Dit waren de eerste stappen naar meer gerichte online marketing.

SEO en SEA werd belangrijk in de online marketing vanaf 2000

10’s

Social media. Nieuwe generaties kunnen geen leven bedenken zonder. Terwijl dit natuurlijk eigenlijk helemaal niet zo oud is. Rond 2010 kwam social media op en begonnen mensen te communiceren via platforms als Facebook, Twitter en Instagram. En wederom bood deze technologie meer kansen voor marketeers.


Er werden bedrijfsaccounts gemaakt en er ontstond contentmarketing op social media. Naast dat de marketing meer gericht was werd het nu ook persoonlijker. Bedrijven probeerden hun berichten te richten naar de mensen toe. Om zo klanten te winnen en alles net wat persoonlijker te maken.20’s

Nadat social media een aantal jaar op gang was werd het populairder en werden accounts groter. Soms zo groot dat sommige personen of beroemdheden op social media veel volgers hadden. En net als bij alle andere ontwikkelingen zagen marketeers ook hier euro’s in. Want waarom op je eigen kleine account je producten promoten. Als zo iemand dat voor je kan doen?


Er werden samenwerkingen gestart en dit begon een nieuw verdien model te worden voor bedrijven maar ook voor de influencers. Ook vandaag de dag is dit nog steeds een veelgebruikt marketingmiddel.

Na 2010 werden influencers populair in de online marketing

En daarna?


Tot op de dag van vandaag zijn er iedere keer weer nieuwe trends en ontwikkelingen binnen de wereld van online marketing. De laatste jaren is dit nog meer personalisatie en het verzamelen van data. Online gedrag wordt er goed bijgehouden en op basis daarvan worden advertenties gepersonaliseerd en passend gemaakt. Zo voel je je nog meer aangesproken door een advertentie en zul je sneller tot aankoop over gaan.


Ook voor de kosten van adverteerders is dit goedkoper. Als je alleen betaalt voor potentiële klanten waar je advertentie aan wordt weergegeven, heb je meer waar voor je geld. Een voor mensen kan dit ook fijner zijn. Deze krijgen reclames die relevant voor je zijn en waar je waarschijnlijk interesse in hebt.

Trends binnen de online marketing zijn constant in verandering

Om het hele beeld te geven kijken we ook nog snel de toekomst in. De verwachting is dat videocontent steeds belangrijker wordt. Dit heeft te maken met social media. Gezien dit in deze tijd een echt tijdverdrijf is geworden en het grootste gedeelte van de berichten video’s zijn, is dit een belangrijke. Video’s dus. Voornamelijk korte video’s. Anders ben je de aandacht van je kijkers al snel weer kwijt. Ook gaat duurzaamheid een steeds grotere rol spelen. Voor bedrijven is het bijna een must en voor de consument wordt het ook steeds belangrijker. Hier wordt ook mee geadverteerd. Wil je nou nog meer weten over de huidige marketingtrends. Lees dan onze blog hierover!


Er is door de jaren heen dus veel gebeurt. Online marketing is steeds meer uitgebreid en gaat eigenlijk gelijk met de technologie die zicht ontwikkelt. Want bij een nieuwe technologie, zijn er altijd wel marketeers die deze benutten voor hun online marketing. Wie weet wat de toekomst nog gaat brengen voor deze branche. Wij houden het in ieder geval goed in de gaten. Ben je benieuwd hoe jouw bedrijf de huidige trends van de online marketing goed benut? Neem contact met ons op!


42 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page