top of page

Wat zijn anchorteksten en waarom zijn ze belangrijk voor SEO?

Een anchortekst is niets anders dan een stukje tekst waar een link achter geplakt is. Als je op deze tekst klikt zul je naar een andere pagina of website worden gestuurd. Tot zover niets nieuws, maar wist je dat ook dat het een – vaak verkeerd begrepen – onderdeel is van on-page SEO? Als je de relatie tussen anchorteksten en SEO begrijpt, dan heb je een duidelijk voordeel als het gaat om het ontwikkelen van een effectieve strategie. Laten we eens wat dieper inzoomen op het onderwerp anchortekst. Wat zijn anchorteksten, welke soorten zijn er, waarom zijn ze belangrijk en wat zijn de best practices?



Wat is een anchortekst?

Een 'anchortekst' verwijst naar een stukje aanklikbare tekst dat een gebruiker naar een webpagina of website brengt. Een anchortekst maskeert eigenlijk de onderliggende hyperlink met een stukje tekst. Een anchortekst kan zowel naar pagina's op je eigen website linken, als naar externe pagina's. Het onderscheidt zich van andere woorden in een inhoudsblok door zijn blauwe kleur. Je kunt ook voor een andere kleur anchortekst kiezen.

We kijken als voorbeeld even naar de zoekresultaten in Google. Google gebruikt de paginatitel als anchortekst in de zoekresultatenpagina. Als je naar de HTML-code kijkt, zie je vrijwel altijd het volgende: <a href="https://www. merknaam.nl/wat-zijn-anchorteksten/">Anchorteksten</a>. Hieronder een voorbeeld van de zoekresultaten.



Welke soorten anchorteksten zijn er?

Er zijn verschillende soorten anchorteksten. We bespreken de meest voorkomende anchorteksten en geven direct wat kenmerken.


· Branded. Een merknaam als anchortekst, bijvoorbeeld Merknaam.

· Naked URL. Alleen de link van een pagina (zonder tekst), zoals https://www.merknaam.nl.

· Domeinnaam. Een domeinnaam gebruiken als anchortekst, bijvoorbeeld Merknaam.nl.

· Algemeen. Worden veel gebruikt, maar hebben weinig waarde, zoals ‘Lees meer’ en ‘Klik hier’.

· Exacte zoekwoorden. Gebruik zoekwoorden voor de link, bijvoorbeeld ‘Je kunt hier meer leren over SEO zoekwoorden’.

· Gedeeltelijke overeenkomst. Met behulp van zoekwoorden en aanvullende tekst, zoals ‘Je kunt onze uitgebreide SEO checklist downloaden’.

· Pagina titel. Je kunt de exacte pagina titel gebruiken van de desbetreffende pagina of website, bijvoorbeeld ‘Uitgebreide SEO handleiding voor beginners | Merknaam’.

· Afbeeldingtekst. De alt-tekst van een afbeelding die ook een link is.


Waarom is een anchortekst belangrijk?

Een anchortekst geeft zowel zoekmachines als gebruikers een sterke signaal over de pagina waarnaar je linkt. Een link die je aan jouw website toevoegt kan verwijzen naar andere pagina’s op jouw website (interne link) of naar pagina’s op een andere website (externe link). In beide gevallen help je, indien je de link een zinvolle anchortekst meegeeft, de crawlers van zoekmachines en gebruikers om te begrijpen waar de gelinkte pagina over gaat. Samen met andere factoren analyseert Google de anchortekst van links naar een pagina om deze vervolgens te categoriseren op onderwerp. Dit proces heeft invloed op welke resultaten worden weergegeven als er een bepaalde zoekopdracht wordt uitgevoerd.



Hoe werkt een anchortekst aan de hand van een voorbeeld?

Stel je voor dat je een pagina maakt over hondensoepjes, getiteld 'Beste hondensnoepjes'. Naast algemene – niets zeggende - anchorteksten, zoals 'klik hier' en 'meer informatie', zullen websites waarschijnlijk ook anchorteksten gebruiken als 'hondenkoekjes', 'hondensnacks' en 'snacktips voor honden' bij het linken.

Door deze termen te analyseren, kan Google jouw pagina op onderwerp (laten) categoriseren. Niet-gerelateerde anchor, zoals anchorteksten die geen verband houden met jouw primaire zoekwoord, in dit geval hondensnoepjes, kunnen leiden tot rankings die je niet had verwacht of had getarget.

Externe websites kunnen besluiten dat jouw content ook ‘gezonde hondensnoepjes’ of ‘goedkope hondensnoepjes’ omvat en deze anchorteksten gebruiken om naar jouw pagina te linken. Wanneer iemand 'goedkope hondensnoepjes' intypt in Google, kan jouw pagina voor die term worden weergegeven, ook al heb je deze zelf niet rechtstreeks getarget.


Hoe kunnen anchorteksten bijdragen aan SEO?

Het schrijven van geoptimaliseerde anchorteksten voor zowel interne als externe links kan op een aantal manieren bijdragen aan jouw SEO, namelijk:

· Geoptimaliseerde anchorteksten in interne links kan zoekmachines helpen om de structuur van jouw website te begrijpen;

· Anchorteksten in binnenkomende backlinks kan jouw helpen hoger te scoren op specifieke zoekwoorden;

· Goede anchorteksten in externe links helpen gebruikers te begrijpen of dit een link is waarop ze willen klikken.



Wat zijn de best practices voor anchorteksten?


1. Kies voor een betekenisvolle anchortekst

Maak gebruik van zinvolle anchorteksten in je links. Het geeft de crawlers van de zoekmachine en gebruikers een helder idee van wat ze qua content kunnen verwachten als ze op de link klikken.

Bij het kiezen van een ankertekst:

· Vermijd het gebruik van algemene woorden als ‘klik hier’, ‘dit’, ‘lees dit’ en ‘lees meer’. Deze woorden geven zoekmachines onvoldoende informatie over waar de gelinkte pagina over gaat.

· Vermijd het gebruik van tekst die niet gerelateerd is aan de content van de gelinkte pagina.

Als anchorteksten niet zinvol zijn en/of zelfs misleidend, dan levert dit een slechte gebruikerservaring op en dat is een slecht SEO-signaal.


2. Vermijd het gebruik van de URL als anchortekst

Het komt regelmatig voor dat de URL van een pagina (ook bekend als naked URL) wordt gebruikt als anchortekst. Hoewel het geen problemen oplevert, als je het goed doet, is het niet de beste en meest vriendelijke methode. Een anchortekst is tenslotte niet voor niets bedacht. Een beter alternatief is om dan de paginatitel als ankertekst te gebruiken.


3. Geef de voorkeur aan korte anchorteksten

Schrijf korte anchorteksten die beknopt zijn en zonder te veel woorden. Als je anchorteksten veel woorden bevatte is het moeilijk voor zoekmachines om het te begrijpen.

Voorbeeld van een goede anchortekst: <a href="https://www.merknaam.nl/betekenis-anchortekst/">Wat is anchortekst?</a>

Voorbeeld van een slechte anchortekst: <a href="https://www.merknaam.nl/betekenis-anchortekst/">Anchortekst is een link waarop geklikt kan worden</a>


4. Zorg voor een andere opmaak van de links

Anchorteksten moeten gemakkelijk te herkennen zijn voor gebruikers. Als dat niet zo is, dan klikken ze misschien niet door. Je kunt dat doen door voor een andere opmaak te kiezen voor links dan de gebruikelijke teksten. Vroeger waren het vaak blauwe links en studies tonen aan dat deze links nog steeds de meeste klikken genereren. Ooit afgevraagd waarom Google kiest voor blauw in zijn zoekresultaten? Als je toch voor een andere kleur wil gaan, bijvoorbeeld omdat je zelf blauwe teksten gebruikt, kies er dan eentje die opvalt.


5. Controleer op gebroken links

Gebroken links dragen bij aan een slechte website- en gebruikerservaring. Als iemand op een gebroken link klikt, dan zal hij niet op de juiste pagina terechtkomen en wellicht verlies je deze gebruiker dan helemaal. Als gevolg hiervan kunnen ze schadelijk zijn vanuit een SEO-perspectief. Controleer regelmatig op gebroken links en werk deze dienovereenkomstig bij.


6. Geef prioriteit aan de gebruikerservaring

Recente algoritme-updates suggereren sterk dat Google de gebruikerservaring steeds meer als de belangrijkste statistiek beschouwd. Van responsive design tot EAT (expertise, autoriteit en vertrouwen), de zoekmachine zet de gebruikers op de eerste plaats. En er is geen reden om aan te nemen dat deze trend snel zal veranderen.

Bij het kiezen van de anchortekst moet je jezelf de vraag stellen: “Hoe kan ik deze het meest relevant maken voor mijn bezoekers?”. In verreweg de meeste gevallen willen bezoekers dat de anchortekst relevant is. Ze moeten, waar mogelijk, duidelijk en beknopt informatie geven over de gelinkte pagina. Als ze op een pagina komen die ze niet hadden verwacht, dan vertrekken ze mogelijk direct na binnenkomst en dat is een slecht signaal naar Google.

Dat gezegd hebbende, als je denkt dat een meer algemene anchortekst de gebruikerservaring zal verbeteren, wees dan niet bang om deze te gebruiken.



Conclusie

Anchorteksten zijn het klikbare deel van een link die gebruikers zien. Het is belangrijk voor SEO, want het geeft zoekmachines een aanwijzing over de content van de gelinkte pagina. Je hebt niet altijd de controle over de anchortekst, bijvoorbeeld als een externe website linkt naar jouw website en zelf een anchortekst bedenkt. Voor de links waar je wel controle over hebt (interne links, gastblogs of gesponsorde content), is het volgen van een eenvoudige strategie, die prioriteit geeft aan relevantie en klantervaring, het beste voor je SEO.

Deze blog is mede mogelijk gemaakt door Jeroen van Promoboer

96 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page