top of page

Waarom is websitesnelheid belangrijk voor uw bedrijf?

Een vraag die u zichzelf misschien wel eens heeft gesteld. Vele online marketingbureaus stellen dat de snelheid van een website een van de belangrijkste tools is voor resultaat. Laten wij nou net geïnteresseerd zijn in het resultaat van een website. In dit blog beschrijf ik waarom de websitesnelheid nou zo belangrijk is, voor uw resultaat online.Inhoudsopgave


Allereerst begin ik met een statistiek: uit een recent onderzoek is gebleken dat 70% van de consumenten geeft aan dat de laadtijd van een site invloed heeft op hun overweging om iets te kopen op de desbetreffende site. 70%! Dat is een percentage dat zeer serieus wordt genomen. Als ik naar mezelf kijk heb ik een enorme hekel aan wachten. Of het nou in de file is, bij de tandarts, de rij bij de supermarkt. Naar mijn weten houdt niemand van wachten. Waarom zou dat online dan anders zijn? Online draait het al helemaal om efficiëntie en maakt letterlijk één seconden gigantisch veel uit voor uw conversie online.Gebruikservaring online is de key

De gebruikservaring op een website is zeer belangrijk. Wanneer een gebruiker een slechte ervaring heeft op uw website, komt 45% van de mensen niet meer terug op uw website. Een voorbeeld van een slechte ervaring? Wachten! Onze grote vriend google houdt zeer nauwkeurig bij wat de verwachtingen zijn van gebruikers online. Uit onderzoek is gebleken dat 30% van de consumenten verwacht dat een pagina binnen 1 seconden geladen is, hierbij komt nog dat 18% verwacht dat een pagina direct is geladen. Bezoekers van een site gaan zelfs soms zo ver, dat wanneer een site van een bepaald bedrijf traag is, de koppeling wordt gelegd naar het bedrijf en dat dit bedrijf als traag wordt beschouwd. Traag is nou niet echt een eigenschap dat een bedrijf graag wil hebben lijkt mij.De snelheid van uw website heeft invloed op uw weergave op google

Waar wij zelf ons resultaat mee behalen is Google. Google optimalisatie is de weg naar resultaat online, echter is Google totaal niet duidelijk over welke invloed bepaalde factoren hebben in het rangschikken van website.


Google heeft in 2010 wel aangeven dat de laadsnelheid van een website wordt meegenomen in het bepalen van ranking op hun pagina’s. Hoe zwaar dit precies meeweegt is dus niet duidelijk. Wat wel duidelijk is dat google kijkt naar de gebruikservaring van een bezoeker. De gebruikservaring wordt enorm beïnvloed door lange wachttijden bij een website. Dit kan er dus voor zorgen dat google de site minder serieus neemt en ook niet hoog waardeert. Precies wat we natuurlijk niet willen.Hoeveel invloed heeft de websitesnelheid nou op uw conversie online?

Een conversie kan verschillende betekenissen hebben, of het nou een daadwerkelijke aankoop online is of een lead formulier dat wordt ingevuld. Het resultaat wat u boekt op een bezoeker wordt gezien als een conversie. Dit is dus precies wat u wilt bereiken online. Alle invloeden die hier positief bij bijdragen moeten dus altijd in de gaten gehouden worden. Laat websitesnelheid nou veel onderzocht zijn in de weg naar een conversie. Hieronder lichten wij een aantal onderzoeken uit:


- Bij de grote supermarktketen in Amerika Walmart en hebben ze gemerkt dat bij elke seconde dat een pagina sneller laadde het conversiepercentage steeg met 2%! Het tegenovergestelde gebeurde wanneer een pagina langzaam laadde.


- Skilled.co heeft een onderzoek gedaan naar de conversieratio bij verschillende laadtijden. De resultaten hiervan zijn verbazingwekkend. Bij 2.4 seconden zit de conversieratio op 2%, bij 2,4 seconden naar minder dan 1% en vanaf 5.7 seconden blijft het conversiepercentage hangen op ongeveer 0,6%.


Elke milliseconden heeft dus een enorme invloed op het resultaat dat u kan bereiken met uw website!

Hoe kan u kijken hoe uw website scoort?

Er zijn 3 tools die ik zelf gebruik om te kijken hoe websites van klanten scoren. In principe doen alle 3 de tools hetzelfde, echter raad ik aan ze altijd alle 3 te gebruiken. Per tool worden weer andere tips en inzichten gegeven. Maak daar dus gebruik van.


- Google Pagespeed insights, deze tool komt rechtstreeks van google en kijkt naar zowel mobiele score als desktop score. Google geeft ook direct aan wat er verbeterd kan worden.


- Pingdom Doet in principe hetzelfde als google pagespeed, alleen heb je weer een paar andere opties. Zoals je site testen in servers in Duitsland of Amerika.


- GTmetrix, bij deze tool kan worden gekeken naar de resultaten in bepaalde periodes. Hierdoor kan je precies zien wat wel heeft gewerkt en wat niet.Wat kan een website doen om de laadtijd te verbeteren?

Ik denk dat u ondertussen wel inziet dat laadtijd zeer belangrijk is voor de prestatie van uw website. Resultaat is wat we allemaal willen behalen online en het resultaat hangt af van gigantisch veel factoren die allemaal meegenomen moeten worden. De belangrijkste factoren die u kan beïnvloeden voor snelheid op uw website heb ik hieronder beschreven:


- De afbeeldingen op uw site aanpassen naar de juiste grote. Dit kan u doen door een tool te gebruiken zoals TinyPNG om de afbeeldingen passend te maken


- Onnodige scripts of Plug-ins verwijderen. Bij veel websites wordt er veel gebruik gemaakt van plug-ins. Het is dan ook makkelijk om er te veel aan te zetten die u eigenlijk niet eens nodig hebt. Dit heeft grote invloed op de snelheid van uw website. Kijk goed naar de plug-ins en script die niet nodig zijn.


- CSS en Javascript bestanden kleiner maken. Deze bestanden zitten achter uw site, maar meestal zijn ze veelte groot gemaakt, door middel van spaties of witregels die gewoon verwijderd kunnen worden. Hoppa weer een paar milliseconden erbij!


- Mobiele pagina optimaliseren, tegenwoordig zijn de meeste bezoekers op uw website niet meer op desktop maar op mobiel. Dus in principe moet u 2 websites maken voor uw bezoekers. Eentje voor de computer en eentje geoptimaliseerd voor mobiel. Voor mobiel is er een hele andere manier opmaak nodig voor het gebruiksgemak en snelheid.


- Statische inhoud en caching. Door middel van statische inhoud is de website veel sneller geladen wanneer uw website bezoeker nog een keer terugkomt. Als het ware onthoudt het apparaat verschillende delen van de website. Bij een terugkerende bezoeker is de kans op conversie dan vele malen groter.Wat kan Wolf Online marketing voor u betekenen?

Er is dus genoeg te doen! Wanneer u er zelf niet helemaal uit komt zijn wij er gelukkig nog! Wij nemen het werk uit handen en gebruiken onze ervaring om uw website volledig te optimaliseren. Klinkt dat goed? We beginnen altijd met een bakje koffie en kijken wat voor u het beste resultaat zal opleveren!

28 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page