top of page

Tips voor het kiezen van een goede domeinnaam

Bijgewerkt op: 5 okt. 2023

“Hoe belangrijk is een domeinnaam nu echt? Wanneer ik een nieuwe website door jullie laat maken, dan komen de bezoekers vanzelf wel, toch?” De nuchtere Zeeuwse ondernemer die deze vraag aan ons stelde heeft deels gelijk. Want hoewel een hele goede website veel resultaat geeft, zal een slecht gekozen internetadres wel degelijk een negatief effect hebben op jouw online succes.



Het kiezen van een goede domeinnaam is belangrijk om meerdere redenen. Soms wordt het internet wel eens vergeleken met een winkelstraat. Een mooie website zouden we in dat geval kunnen vergelijken met een mooie winkel. Wat nu als die mooie winkel op een slecht adres zou zitten? Een hele obscure buurt waar niet iedereen graag komt. Een domeinnaam is min of meer het digitale adres waar jouw zaak is gevestigd.


Een onhandig gekozen domeinnaam beïnvloed niet alleen jouw eerste indruk, het heeft ook nog eens een impact op de zoekmachine optimalisatie (SEO) van jouw website. Maar je moet ook zeker niet vergeten dat een domeinnaam onderdeel uitmaakt van de identiteit van jouw merk.


Begrijp je het belang van een goede domeinnaam?


De vraag is dus niet óf je goed moet nadenken over het kiezen van een domein, de vraag is hoe je de juiste uitkiest. Daarom hier een aantal tips voor het kiezen van de perfecte domeinnaam.


Inhoudsopgave


Tips voor een goede domeinnaam



Gebruik de juiste domein extensie

Bij het kiezen van een domeinnaam is de ‘.nl’ nog steeds de beste keuze. Op dit moment zijn er ruim 6 miljoen Nederlandse domeinnamen geregistreerd. In sommige branches kan het dus soms best lastig zijn om een goede domeinnaam te kiezen. Eventueel kan je ‘uitwijken’ naar een andere extensie. De ‘.eu’ is in populariteit groeiende en kan sowieso handig zijn wanneer je over de grens zakendoet. Vanzelfsprekend kan je ook kiezen voor de ‘.com’ of de ‘.net’. Ook de ‘.org’ is een optie, maar deze is meer bedoeld voor non-profit organisaties.


Is er direct een man over boord wanneer jouw bedrijfsnaam niet meer vrij is onder de juiste domein extensie? Heel eerlijk gezegd nee. Het doet er wel degelijk toe, maar als er een domein vrij is op een andere extensie kan je wel degelijk succes hebben (kijk maar eens naar ons domein haha). Onze bedrijfsnaam was niet meer vrij op de .nl extensie, we zijn toch begonnen op de .com versie, en hebben er geen spijt van gehad.


Gebruik jouw merk of bedrijfsnaam in de domeinnaam

Het is slim om de naam van jouw merk of bedrijf te gebruiken als domeinnaam. Bedenk goed dat jouw domeinnaam onderdeel is van hoe klanten en bezoekers jouw merk gaan beleven. Brandable domeinnamen vallen op. Een domeinnaam volgepropt met keywords is slecht te onthouden en komt nogal ‘spammerig’ over.



Korter is zeker niet altijd beter

De tip bij het kiezen van een domeinnaam is om niet altijd voor een zo kort mogelijk domein te gaan. ‘Zeeuwsebolus.nl’ is veel gemakkelijker te onthouden dan ‘zwsbls.nl’ Een korte domeinnaam is goed, maar herkenbaarheid en leesbaarheid zijn veel belangrijker dan lengte. Probeer er in ieder geval voor te zorgen dat de domeinnaam niet van het scherm afloopt. Op een smartphone passen ongeveer dertig tekens in de adresbalk, dat is ook echt wel het maximumaantal tekens dat je wilt gebruiken. Om de leesbaarheid te verbeteren kan je een koppelteken (-) gebruiken. Maar alleen als het echt moet.


Een domeinnaam is gemakkelijk uit te spreken en te schrijven

Een domeinnaam moet gemakkelijk in te typen zijn, maar ook gemakkelijk uit te spreken. Dat maakt het voor jouw (toekomstige) klanten niet alleen gemakkelijker om jouw mooie website te bezoeken. Een domeinnaam kiezen die ‘lekkerbekt’ werkt beter bij mond-tot-mondreclame. En bovendien is het enorm vervelend om steeds aan klanten moeten uitleggen hoe ze jouw domeinnaam moeten schrijven.



Denk op de lange termijn

Ben er er klaar voor een langetermijnrelatie met jouw domeinnaam aan te gaan? Een domeinnaam is een belangrijk onderdeel van jouw bedrijf. Je kunt niet zomaar ‘even’ overstappen. Door te veranderen verlies je een stukje merkidentiteit en waarschijnlijk zak je terug in de zoekmachines. Linksom of rechtsom gaat dat je geld kosten. Wanneer jouw website ‘rodeschoenen.nl’ is, maar je gaat toch liever blauwe schoenen verkopen ontstaat toch een uitdaging. De tip bij het uitkiezen van een domeinnaam is om jezelf niet vast te pinnen op een bepaalde niche als de kans bestaat dat je later misschien gaat uitbreiden.


Hebben deze tips geholpen met kiezen?


We staan onze klanten graag bij met al hun vragen rondom online marketing. Kan je nog wel wat tips gebruiken bij het kiezen van een domeinnaam of wil je een nieuwe website laten maken, kom dan zeker eens met ons een bakkie doen.

34 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page