• Stijn Buijsrogge

Hoeveel gebruikers heeft TikTok?

TikTok; de kans is groot dat u ervan heeft gehoord. Misschien was u zelfs zo benieuwd dat u al een account heeft gemaakt. Wanneer u zich afvraagt of u ook op de TikTok-trein zou moeten springen, is het misschien goed om te weten hoeveel gebruikers TikTok in 2021 heeft.


Inhoudsopgave

TikTok in het kort

Wat feitjes

Het aantal TikTok gebruikers in 2021

Cijfers over TikTok gebruik in Nederland

Jongeren stappen over naar TikTok

Bent u ook geTikTokt?

TikTok in het kort

TikTok is een app op filmpjes te delen. Het bedrijf achter de app is ByteDance, een grote Chinese techreus. Als gebruiker op dit sociale platform kun je korte met filmpjes - met een lengte tot 60 seconden - opnemen en delen.


De filmpjes kunnen worden bewerkt met muziek, filters, templates en animaties. Voel je als gebruikers zelf niet de behoefte om creatief aan de slag te gaan, geen probleem. Ook zonder te posten kan er worden gereageerd op de filmpjes en kan de content van andere gebruikers worden gedeeld. Net zoals bij andere sociale platforms, kunnen op TikTok ook de profielen van andere gebruikers worden gevolgd.

Wat feitjes over TikTok

● TikTok startte in 2016 als een Chinees project met de naam ‘Douyin’. In China is dat trouwens nog steeds de naam van de app.

● De TikTok app is meer dan 2,8 miljard keer gedownload uit de Android Play Store en Apple App Store.

● TikTok is met 140 miljard dollar een van de meest waardevolle start-ups sinds 2006.

● De gemiddelde TikTok gebruiker zit meer dan 50 minuten per dag op de app.

● 34% van de gebruikers post iedere dag iets.

Het aantal TikTok gebruikers in 2021

De TikTok app werd gelanceerd in 2016. Sindsdien is het platform onverminderd populair gebleven. Volgens de laatste statistieken (juli 2021) heeft TikTok ruim 732 miljoen maandelijks actieve gebruikers.


Dat aantal maakt TikTok het op zes na grootste sociale platform. TikTok is daarmee dus ook groter dan andere platformen die al langer bestaan, zoals Twitter of Pinterest.
Om een idee te geven van de groei van TikTok in vergelijking met andere sociale media: Instagram deed er zes jaar over om deze gebruikersaantallen te bereiken. Facebook, volgens de statistieken nog altijd de absolute koning van de social media, deed er meer dan vier jaar over. Het is TikTok gelukt om deze aantallen al binnen drie jaar te bereiken.


Bij de 732 miljoen maandelijks actieve gebruikers van TikTok zijn trouwens nog niet eens de gebruikers uit China meegenomen. Het moederbedrijf van TikTok, ByteDance, gebruikt daar namelijk een andere naam voor de app.


Cijfers over TikTok gebruik in Nederland

Ook in Nederland maakt TikTok een absurde groei door. Ten opzichte van 2020 zijn er meer dan een miljoen Nederlandse TikTokkers bij gekomen. Het totale aantal Nederlandse gebruikers van het platform staat daarmee op 1,7 miljoen. Dat is een groei van maar liefst 149%!

Opmerkelijk is dat in het Nationale Social Media Onderzoek, waar deze cijfers uit komen TikTok vorig jaar nog als nieuwkomer werd bestempeld en in het jaar daarvoor zelfs niet eens werd genoemd.

Dagelijkse gebruikers

De populariteit van een platform is goed op te maken uit het aantal dagelijkse gebruikers.


Steeds meer Nederlandse gebruikers maken dagelijks gebruik van TikTok. Volgens de statistieken gebruiken 836.000 Nederlanders de app iedere dag. Dat is zo’n 200% meer dan een jaar eerder.Jongeren stappen over van Facebook naar TikTok

Jongeren van 15-19 jaar verlaten Facebook en gaan verder op TikTok.


Terwijl TikTok aan een stevige klim bezig is en Facebook inmiddels als is gepasseerd, lijken de Facebook aantallen nog het meeste op een afdaling van de Alpe d’Huez


Ook in andere leeftijdsgroepen is TikTok bezig met een sterke groei. Omdat de cijfers uit het onderzoek inmiddels al een paar maanden oud zijn, zijn wij erg benieuwd naar uitkomsten van volgend jaar.

Bent u ook getiktokt?

De cijfers laten zien dat TikTok aan een ongelofelijke opmars bezig is en dat dit op korte termijn zeker nog niet zal stappen. Begrijpt u niet waar de hype over gaat, download dan de app en bekijk de content van de miljoenen TikTok gebruikers. Grote kans dat u dan de kracht en de potentie van dit platform inziet.


Tal van grote merken zoals bijvoorbeeld modemerk Guess en printerfabrikant HP zijn actief op TikTok. Maar ook dichter bij huis maken bekende bedrijven gebruik van TikTok bij hun social media marketing. Onder andere de Efteling en Bol.com zetten het platform in om een deel van hun doelgroep te bereiken.


Meer weten over het inzetten van TikTok voor uw bedrijf, laat het ons even weten!

1.349 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven