top of page

Google Analytics, Wat, hoe en waarom?“Google, wat voor weer wordt het vandaag? Wat kan ik vandaag koken? Leg me de fotosynthese eens uit.” Google is de zoekmachine, die ongeveer iedereen gebruikt. Maar met elke zoekopdracht en elke klik geven wij weer een stukje data van onszelf aan Google. Slecht voor ons, maar goed voor de marketingindustrie.


Die profiteert er namelijk van. Die weet wat we graag eten, waar we graag online winkelen en wat we voor kerst willen hebben. Wij krijgen dan persoonlijke advertenties te zien. Hoe de marketingindustrie dat allemaal weet? Er zijn verschillende tools voor. Onze social media wordt hier natuurlijk voor gebruikt, maar daar gaan we het in dit blog niet over hebben. Nee, in dit blog neem ik u mee in de wereld van Google Analytics, want: Data is het nieuw goud.


Google Analytics is een tool om data van een website te verzamelen, te analyseren en te evalueren. Dit geeft de mogelijkheid om het gedrag van de websitebezoekers te begrijpen. Door de integratie van een trackingcode maakt Google Analytics een voortdurende analyse en statistische evaluatie mogelijk van bezoekers en hun gedrag op de website. Het systeem toont waar klanten vandaan komen en wat ze leuk vinden aan de website of de shop.Waarom is dat belangrijk?


Om…

- meer klanten te winnen;

- hoger conversatiepercentage;

- en meer verkopen of leads,


Met Google analytics kan u..

- weten wat er allemaal op uw website afspeelt.

- demografische data bekijken over de bezoekers.

- zien hoeveel tijd ze doorbrengen.

- zoektermen zien waaronder bezoekers uw website hebben gevonden.

- zien waarin de bezoekers op de website geïnteresseerd zijn.


Hierdoor kan u uw website blijven verbeteren aan de hand van de data die Google Analytics u geeft!Hoe gebruikt u dat?

De basisversie van Google Analytics is voor iedereen gratis en kan gebruikt worden door een normaal Google-account. Na bevestiging van de gebruiksvoorwaarden ontvangt de gebruiker een tracking code die in de URL van elke pagina ingevoegd moet worden om de gebruiksgegevens bij te houden. Het is ook mogelijk om meerdere websites met één account te managen.


Op het dashboard kunt u alle belangrijke informatie in een overzicht zien.


De visualisatie laat alle acties van de klanten in een radarbeeld zien. Is de bezoektijd toegenomen? Of is traffic verloren gegaan? Hier wordt alles duidelijk.


De realtime rapporten tonen hoeveel bezoekers op dit moment op je website actief zijn. Deze functie is vooral nuttig voor lopende marketingcampagnes, om onmiddellijk te kunnen reageren met aanpassingen op de homepage.


Onder het punt doelgroep krijg je preciezere informatie over de personen die uw website bezoeken. Geslacht, leeftijd, locatie, sessieduur, interesses – alles kun je hier vinden. Ook de presentatie van de gedragsstroom is hier erg gedetailleerd. Met andere woorden, je ziet hoe je klanten verder gaan op de pagina. Je ontdekt hier vrij snel waar het zwaartepunt van de website ligt. In dit deel is ook de rubriek overzicht een belangrijke punt om nader te bekijken. Daar kunt je zien hoeveel bezoekers je site openen via desktop, smartphone of tablet.


Acquisitie laat zien hoe de bezoekers uw website tegenkomen. Zijn ze door een betaalde advertentie van je bewust geworden, via een directe link of via sociale media.Waarom VOOR Google Analytics kiezen?

Google Analytics biedt veel mogelijkheden om bezoekers – en dus potentiële nieuwe klanten – te winnen en om ze de ervaring te geven die ze voor de website nodig hebben.

Bovendien kunt u Google Analytics met Google Ads., AdSense en sociale media verbinden om alles bij elkaar te hebben.


Datasets en verzamelde gegevens kunnen samen als PDF worden geëxporteerd. Op die manier kunt u verschillende punten steeds weer met elkaar vergelijken en conclusies trekken.

Het stellen van individuele doelen en het meten van de haalbaarheid daarvan maken ook deel uit van het programma.


Waarom NIET voor Google Analytics kiezen?

Het belangrijkste punt waarover u na moet denken als je voor Google Analytics wil kiezen is de gegevensbescherming. Want Google krijgt veel data als ze een website en de gebruikers analyseert. Tot nu toe is het altijd nog redelijk vaag wat er met alle data gebeurt.


Conclusie: Met Google Analytics beschikt u over een breed overzicht van mogelijkheden om het (dagelijkse) aantal bezoekers in te zien, waar ze vandaan komen en waar ze op klikten( en nog veel meer). Er is een hoop data waar u naar kunt kijken. Maar u moet zich afvragen waar u deze gegevens voor nodig hebt.


Google Analytics is een hele handige tool, om data te verzamelen van uw site. Eigenlijk wanneer u echt online resultaat wilt, is een tool als dit niet te missen. En het is nog gratis ook.


Wilt u meer informatie, of heeft u trek in een bakkie? Denk eens aan ons!:)

43 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page