top of page

Winst

Winst. Dat willen we toch allemaal?

Wat is

Wat is winst?

Winst is het bedrag dat meer is dan de omzet min de kosten. Het tegenovergestelde van winst is verlies, het is dan ook nog mogelijk dat de som op nul uitkomt waarbij er gesproken wordt van ‘break even’. Bij andere rechtsvormen kan de wijze waarop winstgevendheid bepaald wordt anders zijn. Een eenmanszaak heeft bijvoorbeeld geen salaris maar wel winst uit de onderneming.


Winst wordt dus berekend door van de omzet de kosten en afschrijvingen te trekken. Omdat een bedrijf doorgaans een toekomstige planning maakt dan een kwartaal of boekjaar betekent een verlies niet altijd dat het slecht gaat met de onderneming. Zo kan een directeur veel geld verdienen terwijl de onderneming juist veel geld verliest. Heel eenvoudig gezien zal een bedrijf winst moeten maken om overeind te blijven. Meer uitgaven dan inkomsten is niet wenselijk. Helaas door de heftige corona- jaren hebben veel bedrijven hun deuren moeten sluiten. Tevens zijn er ook juist bedrijven die in deze periode nog nooit zoveel winst hebben gemaakt.


Moet een bedrijf altijd winst hebben?

Een bedrijf hoeft dus niet altijd winst te hebben. De beurs en handel in aandelen spelen dan ook een belangrijke rol in het succes van een onderneming. Als een bedrijf beursgenoteerd is gelden er namelijk andere spelregels. Dan gaat het niet om de zozeer gemaakte winst, maar juist het vertrouwen dat een organisatie geniet. Aandeelhouders bezitten dan een deel van het bedrijf en de waarde van aandelen kan dan stijgen of dalen. Als de prognose dan positief is kan dit een boost geven aan de waarde van het aandeel.

bottom of page