top of page

Windows Microsoft

Veel laptops en computers maken gebruik van Microsoft Windows.

Wat is

Windows is een onderdeel van Microsoft. Het is een besturingssysteem dat werd uitgebracht in 1985 en is nu het op één na meest gebruikte OS ter wereld. Het betreft een grafisch besturingssysteem dat eigenlijk  werd ontwikkeld als visuele representatie van MS-DOS. 


In de jaren tachtig kwamen er verschillende besturingssystemen met een grafische interface. De Apple Lisa, Commodore Amiga en Atari ST waren allemaal standaard uitgerust met een grafische schil om computergebruik makkelijker te maken. Microsoft had in die tijd het MS-DOS systeem, dat populair was maar visueel achter begon te lopen. Met Windows werd het bestaande systeem voorzien van een grafische schil. De ontwikkeling begon overigens al in 1981, het was daarmee geen directe reactie op de concurrentie maar meer een trend in de wereld van computersystemen. De betekenis van Windows Microsoft is vrij duidelijk; in plaats van een knipperende cursor met tekst was er een desktop met afzonderlijke ‘vensters’ om interactie mogelijk te maken.


In de loop der jaren zouden er veel versienummers de tijd passeren, waarbij de namen niet altijd even logisch was. Met name Windows 95 bleek zeer populair, terwijl Millennium Edition (ME) als laatste DOS versie juist erg bekritiseerd werd. Windows XP zou gebouwd worden op de architectuur van Windows NT. Windows 10 is de meest recente versie, een aangepaste versie wordt gebruikt op Xbox spelcomputers (ook onderdeel van Microsoft).


Er zouden diverse vertakkingen ontstaan, waarvan er verschillende versies waren voor zakelijk gebruik en consumenten, aan de andere kant waren er diverse mobiele versies van het besturingssysteem. Windows Mobile zou een alternatief geweest moeten zijn voor Android van Google en iOS van Apple, maar het wist de eindstreep niet te halen. De samenwerking met Nokia liep voor beide partijen uit op een dure nachtmerrie, uiteindelijk zou het mobiele platform uitbesteed worden. Microsoft heeft daarmee uiteindelijk de status van meest gebruikte besturingssysteem moeten afgeven aan Google, die met Android een groter aantal gebruikers telt.

bottom of page