top of page

WiFi

Er zijn maar weinigen die zonder WiFi kunnen.

Wat is

Wat is WiFi?

WiFi is een naam voor een groep draadloze netwerken die gebaseerd zijn op de IEEE 802.11 standaard. Het iseen handelsmerk dat eigendom is van de Wi-Fi Alliance. Hun zijn verantwoordelijk voor het gebruik van wifi die zich limiteert tot producten die getest zijn op functionaliteit. De frequenties zorgen voor een goede draadloze overdracht op beperkte afstand met beperkte obstructies. 


De betekenis van het woord WiFi is letterlijk Wireless Fidelity, toch verwijst de merknaam niet officieel naar deze woorden. In principe is het gelijk aan WLAN wat voor Wireless Local Area Network staat, met het verschil dat de protocollen die onder Wi-Fi vallen beschermd zijn. De basis van de IEEE 802.11 stamt uit 1971, toen de eilanden van Hawaii met elkaar verbonden werden via een UHF netwerk. ALOHAnet was een voorloper van Ethernet, wat weer zou resulteren in de IEEE 802.11 standaarden. De snelheid van data overdracht zou in de loop der jaren sterk toenemen.


De belangrijkstetoevoeging van de Wi-Fi Alliance is het bewaken van de Systemen van producten. Dit betekent dat producten getest worden voordat ze op de markt gebracht mogen worden met het officiële ‘yin yang’ logo en merknaam. Een apparaat zonder certificatie kan in principe gewoon werken, maar is hier niet officieel op getest en gecertificeerd. In dat geval zal de algemene term WLAN gebruikt worden.


Waarom zo populair?

Het is met name de snelheid van de wifi die op kortere afstanden deze groep systemen zo populair heeft gemaakt. Wat betreft bereik is er wel wat op deze technologie af te dingen. Met een wifirepeater, wifibooster wifirepeater of hotspot kan er meer afstand afgelegd worden. Een booster versterkt het signaal, een repeater herhaalt het inkomende signaal. Een hotspot is een centrale verbinding waar draadloos een connectie mee tot stand kan worden gebracht. Dit kan een router zijn voor gasten in een horecagelegenheid, maar ook een telefoon of iPad met mobiele data om de internetverbinding te delen met bijvoorbeeld een laptop met behulp van een wachtwoord.

bottom of page