top of page

Webspam

Ooit weleens last gehad van webspam? Wat is het precies?

Wat is

Wat is webspam?

Webspam is een manier om kunstmatig de ranking in zoekmachines te verhogen door het gebruik van misleidende SEO strategieën. Het valt daarmee onder black-hat SEO praktijken.


Tijdens een normale spam zoals we die kennen van e-mail, wordt de gebruiker vol gespamd met ongevraagde e-mails die naar zo veel mogelijk mensen verstuurd worden naar zoveel mogelijk ontvangers. De webspam is hier een variant van die zich vooral richt op zoekmachines zoals bijvoorbeeld Google. Door een webpagina op een specifieke wijze in te richten kan de positie van een bedrijf of website in de zoekresultaten kunstmatig verbeterd worden. Daarvoor is er vaak geen duidelijke relevantie meer met de originele zoekopdracht, maar komt uw bedrijf bovenaan te staan.


Webspam is ook een onderdeel van “zoekmachinespecificatie”. Dit is het verbeteren van uw ranking in zoekmachines zoals Google via verschillende methoden. Bij white-hat SEO bijvoorbeeld. Dit is hetzelfde als Black-hat SEO, maar dan wel gericht op de zoekopdracht van de klant, om zo de meest relevante informatie te bieden. Webspam overspoelt de zoekmachines met informatie met het doel om bovenaan te scoren in verschillende zoekmachines, ook wanneer de webpagina niet relevant is voor waar de persoon naar zoekt. Deze methoden vallen onder black-hat SEO.


Hoe vaker de zoekmachine algoritmen steeds fijner worden, zal webspam zich ook zullen moeten aanpassen om te kunnen werken. Hiervoor hebben wij een aantal methoden op een rijtje gezet:

  • Overal keywords: Vroeger zochten zoekmachines alleen op specifieke woorden. Vaker = beter. Deze methode van keyword stuffing werkt nu averechts.

  • Verborgen tekst: Door tekst onzichtbaar te maken voor mensen, maar zichtbaar voor zoekmachines werd de ranking beïnvloed.

  • Doorverwijspagina’s: Dit zijn pagina’s met als enige doel door te verwijzen naar andere pagina’s. De doorverwijspagina voegt geen nieuwe informatie toe. Het betreft hier geen redirects.

  • Nep links: Het gebruik van valse links via ‘content farms’ om de  autoriteit van de pagina kunstmatig hoog te laten lijken.

Van al deze vormen van webspam wordt er nu gecontroleerd en gefilterd. De kwaliteit wordt nu van steeds groter belang dan webspam. White-hat SEO werkt ook, maar door updates in het zoekalgoritme kunnen geaccepteerde methoden later toch verbannen worden, met negatieve gevolgen voor de ranking.

bottom of page