top of page

Uurtje factuurtje

Steeds meer bedrijven gaan over op uurtje factuurtje.

Wat is

Wat is een uurtje factuurtje?

Uurtje factuurtje is een naam voor diensten die worden geleverd op basis van uw gemaakte uren. In sectoren waar standaard prijzen moeilijk te bepalen zijn wordt gefactureerd op basis van een uurtarief keer het aantal gewerkte uren. Hoewel het voor een aantal verschillende diensten een handige methode is om te factureren kan er ook misbruik van gemaakt worden door de aanbieder.


Zitten er voordelen aanvast?

Bij producten is er vaak vooraf al een verkoopprijs die bij het product vast zit, omdat de kosten vooraf al te zien zijn. Voornamelijk bij de dienstverlenende beroepen is het daarom mogelijk om als aanbieder een uurtarief te hebben. Hoe meer uur u werkt hoe hoger de factuur. Dit is voordelig voor de dienstverlener, omdat elk uur betaald word door de klant. Zo is het daarom dat een aannemer misschien wel meer tijd nodig heeft dan dat het vooraf gepland is en is het op zo’n moment handiger om een bepaald uurtarief te hanteren. De klant betaald hier dus ook niet meer dan de gewerkte uren. Als er meerdere mensen aan een project werken met een afwijkend uurtarief kan het zijn dat het per persoon een reëel  tarief gebruikt word.


Bij bedrijven staat de term uurtje factuurtje zowel positief als negatief in beeld, omdat ze het risico hebben meer te moeten betalen dan dat het eigenlijk nodig is. Ook al kan er overlegd worden over het uurtarief zijn die soms niet altijd na te bespreken. Het kan daarnaast ook nog zo zijn dat deze overeenkomst ervoor kan zorgen dat de werkzaamheden van de aannemer vertraagd worden. Bij langzaam werken word u namelijk ook meer betaald.

bottom of page