top of page

Sneeuwbaleffect

Een kleine sneeuwbal rolt van de heuvel en wordt steeds groter en groter.

Wat is

Wat is het sneeuwbaleffect?

Sneeuwbaleffect is een omschrijving van een bepaalde groei als gevolg van zelf versterkende factoren. Deze groei zal vanzelf gerealiseerd worden en kan niet veroorzaakt worden door een toevoeging van waarde door de oorspronkelijke vormgever. Deze gebeurtenis zal zichzelf dus versterken. Het is te vergelijken met een naar beneden rollende sneeuwbal die zelf is gemaakt: deze sneeuwbal wordt steeds groter en sneller gaan rollen.


Veel bedrijven zetten marketingactiviteiten in om een sneeuwbaleffect tot stand te brengen. Dit doen ze door een product goed onder de aandacht van de doelgroep te brengen. Hierdoor kan er interesse verworven worden. Op het moment dat de interesse in een artikel of ervaringen in de doelgroep worden gedeeld, kan er al dus een sneeuwbaleffect op gang komen.


Hierdoor kan er een situatie ontstaan dat het veel minder belangrijk is om marketingactiviteiten in te zetten om de afzet van dit product te ondersteunen. Dit product verkoopt zichzelf. Op het moment dat de verkoopcijfers ook dan daadwerkelijk groeien is er dus sprake van een sneeuwbaleffect. Loyale ambassadeurs van het aanbod zullen spontaan voor de verkoop bevorderende activiteiten verzorgen.

Virale marketing is tegenwoordig van groot belang voor een bedrijf om zo het sneeuwbaleffect op gang te krijgen. 


Deze marketingvorm heeft als doelstelling dan ook om het sociale netwerk rond een aanbod te vergroten. Hierdoor kan de populariteit van een dienst of product toenemen. Vooral de communicatie tussen de doelgroep onderling kan voor een sneeuwbaleffect zorgen. De verschillende kanalen kunnen hier een grote rol inspelen, namelijk doordat de kanalen veel bereik hebben en een digitale mond-tot-mondreclame gerealiseerd kan worden.

bottom of page