top of page

Retourneren

Een pas bestelde kledingstuk die te groot is. Deze zal moeten worden geretourneerd.

Wat is

Wat is retourneren?

Retourneren is het terugbrengen van gekochte producten naar de winkel of leverancier. Dit kan vanwege verschillende redenen zijn. In principe mag een consument een artikel dat niet goed functioneert Retourneren wanneer dit product is gekocht binnen de Europese Unie. Bijvoorbeeld dat het product niet bevalt, niet past of een mankement vertoond.


Regels bij retourneren

Bij het retourneren van een artikel wordt de koop dus ongedaan gemaakt. Afhankelijk van de geldende wetgeving en de voorwaarden die de verkoper aanhoudt krijgt de klant zijn geld terug. Andere mogelijkheden zijn vaak het product omruilen of er wordt een tegoedbon met de waarde van het product uitgeschreven. Er wordt vaak een termijn aan het retourneren van een product gekoppeld en is het verplicht om een geldig aankoopbewijs te laten zien. Deze voorwaarden worden normaal altijd duidelijk aangegeven bij aanschaf van het product en/of op de bon of factuur. Bijvoorbeeld “ruilen kan binnen 30 dagen met aankoopbewijs”.


Online bestellingen of fysiek

Bij online bestellingen door particulieren is het recht om te retourneren wettelijk vastgelegd. Webwinkels zijn verplicht consumenten erop te wijzen binnen welk termijn een product teruggestuurd dient te worden. Consumenten mogen producten ook terugsturen zonder geldige reden hiervoor te geven. Zowel bij aankopen die je online of fysiek doet geldt een wettige garantie van twee jaar. Online en postorderbedrijven geldt de wet Aankoop op Afstand en is er een zichttermijn van 14 dagen. Dit is niet het geval bij fysieke winkels, al zullen de meeste winkeliers wel ook zo een soort garantie bieden. Mede om de dienstverlening tussen winkelpand en webshop gelijk te stellen.

bottom of page