top of page

Retail

Retail en detail. Ze lijken erg op elkaar maar toch zitten er verschillen in.

Wat is

Retail is het leveren van goederen en/of diensten die bestemd zijn voor het gebruik door consumenten. Retail wordt vaak gezien als hetzelfde als detailhandel echter is er een groot verschil. Retail is een ruimer begrip waar ook diensten zoals banken of reisbureaus vallen. In de detailhandel worden alleen maar fysieke producten geleverd.


Verschillende soorten Retail formules

Er zijn veel verschillende vormen van retail, daarbij zijn winkels als de bakker, slagers en groetenboer samengevoegd. Er is een scheiding gemaakt tussen food, non-food en zijn er ook nog drogisterijen. Niet alleen richten winkels zich op andere soorten producten, ze kunnen ook een specifieke doelgroep aanspreken. Zo zijn er budget formules of juist winkels die zich op een hoger marktsegment richten. De betekenis van retail is door de opkomst van internet veranderd denk bijvoorbeeld aan online reserveren met ophalen in de winkel.


Online concurrentie

De retail heeft veel geleden onder de opkomst van webshops. Veel grote namen gingen failliet omdat ze de transitie niet konden maken. Toch zijn niet alle merknamen voorgoed van het toneel verdwenen namen zoals Kijkshop en ook V&D zijn teruggekeerd als webshop. Daarbij wordt vaak gekozen voor een reseller formule waarbij er naast een (beperkt) eigen assortiment ook producten van wederverkopers worden aangeboden.


Aanbiedingen

Er zijn heel veel verschillende manieren om een band op te bouwen met een klant. Een goede service, winkelpersoneel dat vriendelijk is en veel kennis heeft of een goede klantervaring. In Nederland is er een cultuur van aanbiedingen ontstaan om zo de klant aan te trekken.

bottom of page