top of page

Reclamebureau

Reclames we zien ze steeds vaker en vaker.

Wat is

Wat is een reclamebureau en wat doen ze precies?

Een reclamebureau is een onderneming dat advertenties ontwikkelt, uitvoert en ervoor zorgt dat er wervende boodschappen worden gepubliceerd worden naar de klanten toe. Dit zijn vaak externe aannemers die in opdracht werken voor doorgaans bedrijven en maken dan in tegenstelling tot PR functionarissen geen onderdeel uit van een personeelsbestand van een bedrijf.


Een reclamebureau kan verschillende diensten uitvoeren voor een klant. Denk hierbij aan:

  • Het uitwerken van een concept of een reclame uiting.

  • Het inplannen van een advertentiecampagnes waarbij platformen worden gekozen en data kan worden bepaald.

  • Het produceren van reclameboodschappen, of het werven van productiebedrijven.

  • Het analyseren en evalueren van de al behaalde resultaten van een campagne.

Een totale campagne met reclame kan gebruik maken van verschillende kanalen, deze zijn vaak wel gericht op één of meerdere doelgroepen, of van een eenmalige actie tot een meerjarenplan zijn. Er zijn reclamebureaus die zich alleen richten op radio en televisie, printreclames in tijdschriften of juist alleen buitenreclames zoals gebruik maken van een billboard. Ook zouden ze ervoor kunnen kiezen om natuurlijk gewoon online kanalen te gebruiken.


Social media reclame vertoont overlappingen met vormen die traditioneel zijn, maar kent dan ook zeker andere voorwaarden en unieke strategieën. Zo is er namelijk niet alleen sprake van nieuwe klanten benaderen, maar het virale effect speelt dan ook zeker een rol. Dit kan zo eenvoudig zijn als het delen van een korting bon, tot aan het verspreiden van populaire memes via de social media platformen. Daarmee worden consumenten dus ingezet als promotiemiddel, reclamebureaus maken dan ook graag gebruik van merkambassadeurs zoals influencers of vloggers die diensten en producten een groter bereik kunnen geven.

bottom of page