top of page

QR-code

QR-codes kunnen we deze nog vergeten na de coronapandemie.

Wat is

Waar staat QR-code voor?

QR-code staat voor Quick Response code. Het is een type matrix barcode op basis van een optisch label met in formatie over een product, dienst of bijvoorbeeld een URL-link. Het was officieel ontworpen voor de autowereld maar tegenwoordig wordt het overal gebruikt. Kijk maar naar de coronaperiode waarbij de QR-code ongelofelijk populair werd.


Wat is een QR-code?

Er zijn verschillende soorten coderingen zoals de barcode met streepjes of balkjes en in het geval van een QR-code spreken we van een matrix barcode. Deze standaard werd geïntroduceerd in 1994 voor gebruik in de auto-industrie. Het is mogelijk om letters, getallen en binaire informatie in op te slaan. Een voordeel van het Quick Response systeem is de goede leesbaarheid, ook kan er meer informatie in worden opgeslagen dan bij andere barcodes het geval is. Naast het lokaliseren en registreren van producten is deze code ook populair geworden voor marketing en het verspreiden van links naar websites en softwareapplicaties.


Het ontwerp

Het vierkante ontwerp bestaat uit zwarte blokjes op een witte achtergrond. De code kan gelezen worden door een speciale scanner maar ook gewoon door de camera van uw smartphone of tablet. Ook is het mogelijk om andere symbolen te gebruiken dat leesbaar is voor consumenten door de code te scannen bijvoorbeeld het logo van uw bedrijf. Het ontwerp bleek goed te werken om webpagina’s en links snel te delen. Steeds meer bedrijven besluiten om de QR-codes te gaan gebruiken als promotiemiddel. Om zo snel mogelijk informatie met de consumenten te delen.

bottom of page