top of page

Marktaandeel

Een percentage van een markt wat de organisatie in handen heeft.

Wat is

Marktaandeel is het percentage van de markt dat een bepaalde organisatie in handen heeft. Dit is van belang om te bepalen hoeveel ruimte er bestaat voor bedrijfsactiviteiten, en de positie ten opzichte van concurrenten te bepalen.


Definitie marktaandeel

Om aandelen te bepalen, moet eerst het kader worden gedefinieerd. Zo kun je bepalen wat het marktaandeel is in het horlogesegment. Je kunt dit verder toewijzen aan een smartwatch. Dan kan er weer een splitsing in het besturingssysteem worden gedaan. In het eerste kwartaal van 2020 was het aandeel van Apple in de smartwatch-markt bijvoorbeeld meer dan 55%, en het zou zelfs 100% kunnen worden als alleen watchOS wordt meegeteld. Omdat alleen Apple-horloges dit besturingssysteem gebruiken.


Relatief marktaandeel

Relatief marktaandeel vertegenwoordigt de positie ten opzichte van andere merken in dezelfde branche of productgroep. Het gaat dus niet om het aantal verkochte eenheden, maar om de verhouding ten opzichte van concurrenten. Dit is een belangrijke maatstaf voor aandeelhouders om de merkwaarde te meten. Het laat ook zien waar een merk staat en dat er ruimte is voor groei. Het relatieve marktaandeel kan worden vergroot door marketing en nieuwe producten te ontwikkelen.


Marktaandeel in cijfers

Bedrijven kunnen marktaandeel berekenen om het groeipotentieel te bepalen en de zichtbaarheid beïnvloeden. Zo was Apple ooit marktleider op het gebied van smartphoneverkoop. Geen enkel merk verkoopt meer producten. Maar het gecombineerde marktaandeel van alle Android-apparaten is veel groter. Android is een product van Google. Hoewel Apple de marktleider is als het gaat om hardware, is dat zeker niet het geval als het gaat om besturingssystemen. Merken profiteren hiervan door de markt in hun voordeel te differentiëren.

bottom of page