top of page

Marketingpsychologie

Zodra u in de winkel loopt, kijkt u toch standaard naar de prijskaartjes voor de schappen? Valt u dan iets op? Juist ja, meestal staat daar 3,99 of 1,99. Dit is marketingpsychologie.

Wat is

Marketingpsychologie is een samenvoeging van twee woorden. Dit houdt in dat er technieken en elementen uit de psychologie worden toegepast in de marketing van bedrijven of organisaties. Een marketeer wil het menselijke gedrag sturen terwijl een psycholoog het menselijke gedrag probeert te begrijpen. Marketeers spelen dan ook in op de keuzes die onbewust worden gemaakt in onze hersenen., we kunnen simpelweg niet alles logisch verklaren, omdat onze emotie en ons onbewuste brein een grote rol spelen bij onze beslissingen.


Welke soorten van marketingpsychologie zijn er?

Iemand overtuigen met uw boodschap brengt je bij de hoofduitdaging van marketing. Welke route kan u het beste bevliegen om tot iemand door te dringen. Hier schreef Cialdini zijn beroemde beïnvloedingsprincipes over en zullen hieronder besproken worden.

  1. Sociale bewijskracht: Mensen zoeken voorafgaand van een aankoop bevestiging voor hun keuze. Een effectieve manier om daar als organisatie op in te spelen, is het faciliteren van reviews. Met een review kan iemand een al gedane aankoop evalueren en kunnen andere deze beoordeling online lezen: op de website van de organisatie zelf of juist op een externe website. Als anderen tevreden zijn over de diensten of producten die je aanbiedt, dan geeft dat een potentiële koper vertrouwen.

  2. Autoriteit: Mensen doen steeds vaker een aankoop bij een partij die weet waar hij over praat. Kennis, ervaring en kwaliteit van wat je levert is belangrijk voor de klant. U kan de klanten binnenhalen door awards die u wint, nominaties voor bepaalde prijzen, toegekende kenmerken en onderzoeksresultaten.

  3. Schaarste: Mensen worden hebberig bij een beperkte oplage van een product of bij een tijdbeperking op een speciale aanbieding. Deze schaarste maakt een dienst of product bij voorbaat aantrekkelijk omdat het daarmee de waarde verhoogt van uw aanbod. Denk hierbij aan een op=op.

  4. Consistentie en Commitment: Mensen stapsgewijs enthousiast maken voor uw merk en deze aandacht vasthouden: dat is waar consistentie en commitment over gaat. Hoe zorg je er dan voor dat u consistent bent en bouw je een lange termijnrelatie op met uw klanten? Een goed voorbeeld is van DFDS Seaways, ze houden de klanten in aanloop naar hun al geboekte vakantie op de hoogte met leuke weetjes en feitjes over de aankomende reis.

  5. Sympathie: U kent het wel, een kennis van u is erg tevreden over een bepaald merk, u raakt ook geïnteresseerd in dit merk en kan al niet meer zonder. Mensen kiezen namelijk graag voor een merk waar zij sympathie voor hebben. Manieren om sympathie op te wekken bij een merk, is door te tonen welke bekenden van een persoon je merk leuk vinden via sociale media. Ook het tonen van de collega’s die bij een organisatie werken, zorgt ervoor dat iemand sympathie ontwikkelt voor uw merk.

  6. Wederkerigheid: Interesse tonen in iemand en diegene helpen, maakt los dat mensen bereid zijn om een wederdienst te leveren. Cruciaal is hierbij dat u de eerste zet doet als merk, door iemand te feliciteren op zijn verjaardag, door waardevolle informatie te delen of iets anders te doen dat attent is. Hiermee stimuleert u het welwillendheid van een persoon om zo iets terug te doen en vergroot u hier de kans op aankoop bij uw merk.

  7. Eenheid: De behoefte van ieder mens is om ergens bij te horen. Iemand die bij een bepaalde groep hoort of het geovle heeft erbij te horen, zal moeite doen om die identificatie in stand te houden. Mensen worden eenmaal enthousiast van personen of onderwerpen waar zij zich in herkennen of graag mee identificeren.

bottom of page