top of page

Marketingfunnel

De automatische verkoopmachine word het ook wel genoemd. Maar wat houdt het in?

Wat is

De marketingfunnel staat symbool voor de reis die uw potentiële klant maakt. De reis begint in de fase waarin iemand uw bedrijf leert kennen en zal eindigen bij de daadwerkelijke aankoop.


Een marketingfunnel heeft twee belangrijke doelen:

  1. Prospects klaarstomen voor de sale.

  2. Prospects en afhakers scheiden.

Door de funnel zorgvuldig toe te passen, zet je een systeem neer waarmee je bezoekers kunt beïnvloeden, converteren en sturen.


Welke fases zijn er in een marketingfunnel?

Nu we weten wat een marketingfunnel precies is, gaan we kijken naar wat voor fases er precies in voor komen. Er zijn verschillende marketingfunnel modellen. De meest bekende hiervan is het AIDA-model. Dit model beschrijft 4 stappen, die in een vaste volgorde worden gevold. Het AIDA-model bestaat uit deze 4 fases:


  • Awareness (Aandacht): Hierbij is het doel om de consument bewust te maken dat het product bestaat. U wilt namelijk de aandacht van de klant krijgen en een goede manier hiervoor is door bijvoorbeeld het toepassen van massacommunicatie of persoonlijke communicatie.

  • Interest (Interesse): Hierbij gaat u in op de interesse van de consument, mocht de klant niet geïnteresseerd zijn of u speelt niet op de juiste wensen en behoeften van de klant, is er een mogelijkheid dat de klant afhaakt. Probeer daarom dan ook altijd de juiste doelgroep te benaderen!

  • Desire (Verlangen): De consument is bewust van het bestaan van uw product en beschouwt dit dan ook als interessant. Hier in de derde stap moet de consument dan ook bewust gaan worden van de voordelen van het product, zodat hij een aankoop kan gaan overwegen.

  • Action (Actie): De laatste stap, hierbij gaat het om de daadwerkelijke actie van de consument. De consument is dus bewust van het product en de hierbij horende voordelen. Enige wat ze missen, is de trigger om het product te kopen. Hierbij kunnen verschillende factoren invloed zijn op het product, denk hierbij aan onbeheersbare factoren zoals het weer of juist beheersbare factoren zoals de uitstraling van het product.

bottom of page