top of page

Ghostwriter

Iemand die een stuk tekst schrijft voor iemand anders.

Wat is

Wat is een ghostwriter?

Een ghostwriter is een auteur die nergens bij zijn naam genoemd wordt. Hierbij kan de publicatie zonder vermelding van auteur worden uitgegeven, het is dan ook mogelijk dat er een hele andere naam komt bij te staan. Bijvoorbeeld bij een film, blog, column of een boek wordt er niet altijd vermeld wie de auteur is. In dat geval is er dan al sprake van een ghostwriter. Het is dan wel degelijk een naam bij staat maar dan niet van de daadwerkelijke auteur. De schrijver staat dan wel toe dat het werk zonder vermelding van naam wordt gepubliceerd.


Hoe word ik een ghostwriter?

Iedereen kan een ghostwriter worden, zolang de kwaliteit maar voldoet aan de eisen van de publicist. Het is dan ook overigens niet uitgesloten dat bekende auteurs zonder naam werken. Dit komt omdat ze wel inkomsten willen generen maar omdat ze willen dat de tekst op eigen ervaringen worden beoordeeld.


Dat er bij een geschreven tekst geen auteur vermeld staat, is totaal niet bijzonder. Wanneer iemand beweert de schrijver te zijn maar dit dus niet het geval is, kan dit frauduleus overkomen. Bij een biografie wordt deze vorm vaak wel geaccepteerd, in andere vormen niet altijd. Met name in de hiphopwereld kan een rapper die niet zijn/haar eigen teksten schrijft worden afgerekend op het gebruik van verschillende ghostwriters, omdat songteksten direct verbonden zou zijn met de creativiteit van de artiest. In de meeste sectoren worden publicaties door ghostwriters wel geaccepteerd, een scriptie vormt hiervoor vaak een uitzondering, hierbij dienen in de regel auteurs vermeld te worden die aan het document hebben gewerkt.

bottom of page