top of page

FOMO

Ooit weleens last gehad van een angst dat u ergens niet bijhoorde?

Wat is

Fomo: Een afkorting die staat voor Fear Of Missing Out. Het staat hiervoor een sociale angst om niet deel uit te maken van een plezierige situatie door ergens afwezig te zijn. Het speelt hier dan ook op de sociale aspecten binnen de samenleving in. Speciale momenten spelen hierin een belangrijke rol. Als u ergens niet bij bent, kunt u geen deel uitmaken van deze ervaring, het is dan ook niet mogelijk om dit later goed te maken. Fear Of Missing Out wordt ook wel gekoppeld aan obsessief gedrag met betrekking tot internet gebruik en social media diensten.


Ontstaan van FOMO

De term FOMO is ontstaan in 1996. Dan Herman deed hier onderzoek naar dit onderwerp en publiceerde een academisch werk in 2000. FOMO verwijst naar de angst dat iemand informatie mist of geen onderdeel uitmaakt van momenten die belangrijk kunnen zijn van hun leven. De gedachte dat er iets gebeurt waar de persoon geen weet van heeft leidt tot een gevoel van uitsluiting, woede, verdriet of zelfs angst.


FOMO in de marketing

Fear Of Missing Out is dan gerelateerd aan de opkomst van het internet en met name hierin social media, hierin is de angst ontstaan om buitengesloten te worden veel groter geworden. Een voorbeeld van een FOMO marketingtruc is bijvoorbeeld een website om hotelkamers te boeken. Tijdens het bekijken van een kamer wordt een teller getoond hoeveel mensen op dat moment de website bekijken, ook wordt er aangeven hoeveel kamers er nog beschikbaar zijn. Bijvoorbeeld met vetgedrukte rode letters de melding “laatste kamer!” Dit kan natuurlijk behulpzaam zijn, maar is vooral een manier om klanten sneller te doen beslissen. Ook in webshop worden deze strategieën toegepast met meldingen als “nog enkele stuks op voorraad.”

bottom of page