top of page

Earned Media

Een influencer die u noemt op Youtube of een social media bericht dat viral gaat, dit zijn voorbeelden Earned Media. Maar wat is het precies?

Wat is

Earned media, zoals de naam al zegt, zijn media waar u aandacht verdiend hebt. Hier betaalt u niet voor, want deze content wordt door andere personen gemaakt. Het kan gaan om iemand die uit eigen beweging uw tweet retweet of uw YouTube filmpje deelt op Facebook. Ook een review dat wordt geschreven op een webshop of vergelijkingssite is een vorm van earned media. Maar denk ook aan een persbericht.

  • Voordelen: Het woord GRATIS doet het altijd goed, maar dat is niet alleen het voordeel. Earned media hebben namelijk een grote geloofwaardigheid. En besef dat een ‘aanbeveling’ van een ander, jouw merk een hogere SEO-waarde geeft.

  • Nadelen: U heeft er geen grip op. U kunt niet tot weinig sturen op de inhoud. En u hoopt natuurlijk dat iemand jouw merk aanbeveelt, maar zeker weten doet u dat niet.

Een combinatie van owned media en earned media zorgt ervoor dat mensen je van meerdere kanten leren kennen. Veel mensen hebben meerdere touchpoints nodig voor ze overgaan tot een aankoop. Dus hoe meer touchpoints u ze kan bieden, hoe beter! Daarbij is het veel geloofwaardiger als u niet alleen jezelf aanbeveelt, maar een andere partij ook (zoals een toonaangevende krant of blog). Dit geeft u extra credits! Eenmaal op uw website moet u de nieuwe bezoekers zien vast te houden en te laten converteren. Daar helpen goede inhoudelijke landingspagina’s bij, maar ook zijn waardevolle blogs dan onmisbaar. Potentiële nieuwe klanten willen wel zien wat u in huis hebt: kennis delen is daarbij key.

bottom of page