top of page

Desk research

Onderzoek doen naar een onderwerp achter de bureau.

Wat is

Wat is desk research?

Desk research is het verzamelen van informatie gebaseerd op al eerder gedaan onderzoek. Heet ook wel secundair onderzoek en dit is alleen mogelijk als er eerst primair onderzoek is gedaan. De betekenis van desk research is letterlijk alle onderzoek dat vanachter een bureau wordt uitgevoerd. In plaats van zelf onderzoek uit te voeren wordt hiervoor dus bestaande informatie gebruikt voor nieuwe inzichten. Dit kan in een vorm van een samenvatting zijn van bestaand materiaal maar kan ook gebruikt worden voor een andere doelstelling.


In vele sectoren en beroepsgroepen wordt er al gebruik gemaakt van desk research. Omdat hierbij de primaire informatie al bestaat is het vaak goedkoper, sneller en eenvoudiger om secundair uit te voeren. Enkele voorbeelden van desk research zijn:

  • Recensies

  • Nieuwsartikelen

  • Encyclopedieën

  • Analyses van bestaande data

  • Leerboeken


Voor- en nadelen van desk research

Er zijn ook voordelen van desk research:

Er kan tijd mee worden bespaard.

Lage kosten.

En er is al veel data beschikbaar.


Nadelen van desk research:
De informatie sluit niet altijd perfect aan bij de doelstelling.
Bestaande data kan oud zijn.
Er kan sprake zijn van subjectieve waarneming.


Hoe gebruikt u desk research het beste?

In de marketing research wordt vaak gebruik gemaakt van bestaande data om hier bepaalde conclusies uit te trekken. Het is dan ook niet altijd nodig om een uniek onderzoek uit te voeren als er al veel informatie over bestaat. Zo kan namelijk al snel bepaald worden welke diensten of producten zullen aanspreken bij een specifieke doelgroep. Er kan hiermee veel tijd en budget bespaard worden door nieuw onderzoek te baseren op bestaand onderzoek. Via het internet is er namelijk veel informatie te vinden, zowel openbaar als tegen betaling. Voorheen werd er juist gebruikt gemaakt van literatuur uit bibliotheken om informatie op te zoeken.

bottom of page