top of page

Confrontatiematrix

Alle sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen van de SWOT-analyse verbinden om zo tot verschillende verbeteringen en mogelijkheden te komen.

Wat is

Wat is een confrontatiematrix?

Na het maken van de SWOT-analyse kunt u ervoor kiezen om deze nog verder uit te breiden in een tabel. Dit word dan ook wel de confrontatiematrix genoemd,  waarbij u alle sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen tegenover elkaar zet.


In een confrontatiematrix verbind u de zwaktes, sterktes, bedreigingen en kansen van de SWOT-analyse door deze tegenover elkaar te zetten. Hierbij is het de bedoeling dat u de sterke punten en de kansen tegenover elkaar zetten om uiteindelijk verschillende mogelijkheden te zien om zo uw bedrijf te laten groeien. Dit doet u ook met de zwaktes en de kansen , namelijk zet u deze ook weer onder elkaar om zo te kijken waar juist de verbetering ligt van uw bedrijf. Zodra u deze tegenover elkaar hebt gezet kunt u ze uiteindelijk beoordelen door middel van plusjes toe te voegen, 0 toe te voegen en minnen toe te voegen. De plusjes staan ervoor dat er een grote kans of mogelijkheid is voor het bedrijf, 0 staat voor neutraal dus geen kans en geen bedreiging is en de minnen staan ervoor dat er een grote bedreiging is voor het bedrijf.


Zodra u hiervan alle belangrijke punten op een rijtje hebt is het belangrijk deze goed te onthouden, omdat u van deze punten een bepaalde strategie kan gaan maken die bestaat uit 4 verschillende strategieën. U kunt ervoor kiezen om te gaan groeien, verdedigen, verbeteren en terugtrekken. Om de beste strategie te vinden moet u dus gaan kijken naar factoren waar u wel en niet invloed op heeft.

bottom of page