top of page

Clickbait

We hebben allemaal weleens op een link geklikt omdat dit opvallend was en vervolgens dit toch niet zo interessant was als dat we hoopten.

Wat is

Wat is clickbait?

Clickbait staat voor een link naar een pagina of een online video met een zeer suggestieve titel, afbeelding of omschrijving. Vaak komt dan de werkelijke informatie maar deels of juist totaal niet overeen met de beschrijving. Het wordt vooral gebruikt om veel kliks, likes of views te verkrijgen.

Iedereen kent van die gekke foto’s die voorzien zijn van een verrassende en opvallende uitspraak. Wanneer u daar op klikt krijgt u een pagina te zien die lang niet zo interessant of opvallend blijkt te zijn wat u had gehoopt. Dit is in principe wat dus clickbait betekent. De meeste van deze links schommelen dan ook op het randje van misleiding, toch vallen deze links dan wel binnen de grenzen van de wet. Dit is namelijk doorgaans een manier om in korte tijd veel bezoekers naar een specifiek adres te lokken door de fantasie van de doelgroep te prikkelen.


Normaliter gebeurt clickbait vooral op het internet, maar clickbait bestond al veel langer dan dat het internet bestond, dit door in d vorm van sensationele koppen op de voorpagina van een krant. Dit artikel bleek maar weinig informatie te bevatten en was van slechte kwaliteit. Nu zien het steeds vaker terug in advertenties op populaire websites waarbij scripts worden gebruikt om specifieke locaties te melden zoals “Hoe dit meisje uit Zierikzee multimiljonair is geworden!” Bij YouTube zijn het dan ook vaak de opvallende thumbnail afbeeldingen die soms niet eens overeenkomen met de video. Dit wordt gedaan om echt aandacht te krijgen van de doelgroep.

bottom of page