top of page

Brand awareness

Brand awareness is een Engelse term die staat voor merkbekendheid waarin klanten zich een merk kunnen herinneren of herkennen onder verschillende omstandigheden.

Wat is

Brand awareness bepaalt in welke mate potentiële klanten uw merk kennen of zelfs herkennen. Het is belangrijk dat u onderscheidend bent van je concurrenten, hierdoor zullen klanten namelijk sneller voor jou kiezen als ze uw merk al kennen. Brand awareness kan van grote waarde zijn voor een website of een bedrijf om op de volgende redenen: Het kan gebruikt worden als middel om te beïnvloeden. Door het inspelen op de verschillende emoties wordt een merk vaak sneller en beter onthouden. Hierdoor zal een consument het merk ook in een later stadion sneller herinneren en herkennen. Top of the mind awareness verwijst naar de plaats die merken innemen in de mind. Letterlijk vertaal is dit ‘als eerst in gedachten’. Dit gaat eigenlijk om het eerste merk dat in ons opkomt als het relateren aan bepaalde situatie. Dit betekent dat dit merk effectief in de geest is geplaatst en het de eerst terugkerende optie is wanneer er iets gebeurt dat ons doet nadenken over iets gerelateerd.


Waarschijnlijk leerde u het al op de middelbare school: herhaal die begrippen een paar keer en je zal ze beter onthouden. Dit heeft te maken met het opslaan van informatie ons geheugen. Als het woord of informatie van belang is wordt dit opgeslagen in het kortetermijngeheugen. Blijft u het woord of de informatie herhalen en doet u dit steeds vaker en langer, dan krijgt het woord of informatie een plek in uw langetermijngeheugen. Wat u wil voor uw doelgroep is dat de doelgroep uw naam onthoudt. Hiervoor is social media een handig platform, ze zorgen ervoor dat dat uw bedrijfsnaam of merk steeds opnieuw wordt gezien door de potentiële klant en uiteindelijk met de juiste aanpak zullen ze uw naam beter herinneren en sneller naar boven kunnen halen.                                                                                                                                                       

Hoe herken je een merk?

Merken zijn symbolen die in de handel wordt gebruikt om jezelf te laten identificeren voor de klant. Belangrijk is dat je merk is ontstaan uit passie en dat je ervoor zorgt dat je klanten weten wie u bent. 


Welke soorten brand awareness zijn er?

Brand awareness kan eigenlijk in 3 verschillende categorieën verdeeld worden.

  1. Merkherinnering: Het onthouden van merken is ontzettend belangrijk omdat het zo u kansen kan vergroten om geassocieerd te worden met je diensten of producten. Hier geeft het u een groot voordeel ten opzichte van de concurrent en zolang de klanten positief blijven reageren, is dit de beste vorm van gratis reclame. Hoe langer u namelijk in de gedachten van je klanten blijft, hoe groter je marktaandeel zal zijn, en hoe hoger uw winstmarge.

  2. Merk herkennen: We kennen de tune van Unox toch allemaal gelijk? Of de gouden M van de McDonald's? Dit is precies wat u wilt dat de klanten ook over jou denken. Iemand kan langs de supermarkt lopen en ziet een fles Rio schoonmaakazijn staan en denken "daar had mijn broer het laatst nog over" of "die blijkt veel beter te werken dan andere merken".

  3. Merk voorkeur: De top-of-mind awareness is een vorm die duidt op het eerste merk waar mensen aan denken als er gevraagd wordt naar een specifiek product of merk. Hoevaak hoort u wel niet een discussie over welke telefoon beter is. Als de klant een positieve ervaring heeft met uw merk of product dan zullen ze hier ook veel sneller hun voorkeur voor hebben.

Hoe krijgt u een sterk merk?

Vertel duidelijk wie u bent,wat u doet en voor wie je dit doet .De plaats die u kiest in de markt is een van de belangrijkste marketingbeslissingen die u kunt maken. Wat zal jou onderscheiden van de andere in hetzelfde werkveld, wie is uw doelgroep, en wie kiest u als concurrent. 


Ook moet u ervoor zorgen dat klanten een binding met uw merk zullen krijgen. Het expliciet uitdragen van het karakter of uw persoonlijkheid van het merk kan u een sterk onderscheidend vermogen opleveren. Denk hierbij aan Coolblue die hebben een heel ander karakter dan bijvoorbeeld een Bol.com. Tot het ene voel je aangetrokken, tot het andere misschien totaal niet.


De invloed van het merk op bedrijf, mens en milieu wordt ook steeds belangrijker. Een bedrijf dat het merk centraal stelt zal volgend de waarden van het merk ook goed voor zijn medewerker zorgen. Dit zal tot motivatie zorgen en een gevoel van purpose geven. Ook zal het klanten aanspreken en motiveren om ook de dingen te doen waar het merk voor gaat. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is steeds minder een keuze en steeds meer een must.

bottom of page