top of page

Black Friday

Black Friday, de dag met de zovele kortingen.

Wat is

Black Friday is een dag die in het leven is geroepen door de commerciële sector. Black Friday wordt standaard gehouden op de dag na Thanksgiving Day, deze wordt gevierd op de vierde donderdag in november. Deze dag is een dag vol met vele aanbiedingen en kortingen. Maar wat is Black Friday precies en welke relatie heeft deze dag met Cyber Monday?


Wat is Black Friday?

Vaak wordt gesteld dat de betekenis van Black Friday gebaseerd is op de eerste dag van het jaar dat retailers namelijk winst maken of juist ‘in het zwart’ komen te staan. De eerste keer dat de term echt werd gebruikt was door verkeersregelaars die zagen dat het op de dag na Thanksgiving super druk was op de weg. In de Verenigde Staten heeft ongeveer vanaf de jaren tachtig van de twintigste eeuw het concept Black Friday ingezet als promotiemiddel, dit door hoge kortingen weg te geven zodat de klanten worden overgehaald om meer producten te kopen.


In de afgelopen tien jaar wordt Black Friday dan ook steeds vaker gebruikt in Nederland. Deze dag met hoge kortingen kan leiden tot hogere omzetten, hierbij is het de vraag of het daadwerkelijk wel winst verhogend werkt. Retailers voelen zich namelijk vaak verplicht om mee te doen omdat ze anders de klanten kunnen verliezen.

De maandag na Black Friday wordt Cyber Monday genoemd. Dit is een dag voor webshops om promoties te delen, Veel retailers bezitten ook een webshop en omdat het vanuit concurrentie overwegingen niet altijd interessant is om voor één dag te kiezen wordt er steeds vaker een weekend tot zelfs meer dan een week uitgetrokken voor zowel Black Friday als Cyber Monday aanbiedingen.


Black Friday en Cyber Monday

De maandag na Black Friday wordt Cyber Monday genoemd. Dit is een dag voor webshops om promoties te delen. Omdat veel retailers ook webshops bezitten en omdat het vanuit concurrentie overwegingen niet altijd interessant is om voor één dag te kiezen wordt er steeds vaker een weekend tot zelfs meer dan een week uitgetrokken voor Black Friday en Cyber Monday aanbiedingen.

bottom of page