top of page

Barter

Het ruilen van spullen onder elkaar.

Wat is

Wat is barter

Barter is in het Engels ‘ruilhandel’, een praktijk die vooral werd toegepast voor de introductie van valuta. Deelnemers wisselen diensten of goederen uit, het is dan ook mogelijk om geld als onderdeel van een ruilsysteem te zien, al worden bartering en transacties van geld wel vaak juist beschouwd als tegengestelde vormen van handel.


De betekenis van barter is dus in brede zin ruilhandel. Hier wordt een dienst of voorwerp geruild voor een ander dienst of voorwerp. Hierbij kunt u geld ook meetellen als voorwerp in bartering hoewel dit ook als alternatief natuurlijk gezien kan worden in de ruilhandel. Geld heeft een waarde die door een grote groep gebruikers overeenkomen, terwijl fysieke diensten of goederen sprake is van een persoonlijke waarde.


Voorbeeld van bartering

Een boer kan namelijk groente ruilen met een kleermaker. Hierbij heeft de boer natuurlijk wel gewoon kleren nodig en de kleermaker moet wel kunnen eten. De uitdaging hierbij is dan ook om te bepalen welke waarde een krat met groente vertegenwoordigt, denkend aan een trui, broek of zelfs beide.


Zelfs personen kunnen ‘geruild’ worden, denk hierbij aan transfers van voetballers die van één team naar een ander team gaan. Als er hier bij beide partijen behoefte is aan specifieke vaardigheden is het ook mogelijk om personeel uit te wisselen. De persoon in kwestie heeft natuurlijk wel inspraakrecht omdat een contract niet zomaar stopgezet en overgedragen kan worden.


Nog een goed voorbeeld van bartering is dat bijvoorbeeld een artiest belangeloos op treedt voor een goed doel, deze artiest kan zichzelf zo promoten aan het publiek en heeft de artiest hier ook meer profijt van.

bottom of page