top of page

B2C

Een supermarkt zoals de Jumbo of de Albert Heijn zijn voorbeelden van een B2C.

Wat is

B2C staat voor Business to Consumer, dit betekent dat bedrijven direct hun producten en diensten verkopen aan de klant. Dit is natuurlijk de standaard verkoopmethode. De drempel ligt dan ook om als bedrijf direct de consument te benaderen lager dan ooit. Maar wat is het precies en hoe kunt u daar mee aan de slag als ondernemer?


Business to Consumer heet ook wel Bedrijf naar Eindconsument, dit is de meest bekende manier van verkopen. B2B is hierin via bedrijf naar bedrijf verkopen. Stel u koopt brood bij een bakker. De bakker is de Business en u bent de Consumer. Door B2C online zijn vele fysieke winkels in zwaar weer terecht gekomen, online shopping is niet meer weg te denken vanwege het gebruiksgemak en de 24/7 service.


De overstap van een traditionele winkel naar een webshop is niet altijd makkelijk, veel winkels zijn al failliet gegaan. U kunt als ondernemer deze twee markten compleet gescheiden houden, U kunt ze ook combineren. Zo laten veel winkels de consument een bestelling in de winkel ophalen in de hoop er nog wat kassakoopjes bij te verkopen.


Als ondernemer mee aan de slag.

Steeds meer ondernemers zien dat de drempel om een winkel te openen steeds lager komt te liggen. Met verschillende winkelsoftware kunt u tegen zeker lage kosten aan de slag. Hierin zijn verschillende inkoopstrategieën die aan de pas kunnen komen zoals:

  • Uw eigen voorraad inkopen, dit betreft wel een hoger risico

  • Inkoop bij bestelling, dit betreft mogelijk langere levertijden

  • Affiliate marketing, hierin fungeert de winkel als tussenpersoon en heeft dus een laag risico.

Bij de eerste twee opties is de B2C winkel verantwoordelijk voor bezorging, betaling, garantie en andere verschillende voorwaarden die in de wet Aankoop op Afstand staan. Hoewel een B2C winkel makkelijk online te openen is, zijn er wel verplichtingen om aan te voldoen. Denk hierbij aan de recensies van gebruikers, klantrelaties onderhouden en social media inzetten, dit zijn allemaal waardevolle tools om als Business to Consumer succes te boeken en te behouden.

bottom of page