top of page

B2B

De term b2b komt u vast vaan tegen, daarom is het relevant om van b2b de betekenis te onthouden.

Wat is

De term b2b komt uit het Engels en staat voor ‘business-to-business’. De betekenis hiervan is dus simpelweg een bedrijf dat producten of diensten aan andere bedrijven levert. Het tegenovergestelde van b2b is b2c wat voor ‘business-to-consument’ staat, deze term heeft betrekking op bedrijven die juist producten of diensten aan een consument leveren.


Wat zijn de kenmerken van een b2b-onderneming?

B2B verkopen hebben over het algemeen een vele hogere waarde dan b2c verkopen. Dit komt omdat bedrijven vaak in een grote hoeveelheid inkopen dan consumenten en duurdere professionele apparatuur kopen. Verder kan het proces er heel anders uitzien dan bij een b2c. Hierbij wordt er bij b2b verkopen bijvoorbeeld onderhandeld over de prijs en voorwaarden, dit gebeurd natuurlijk maar weinig bij een b2c.


Belangrijke punten voor b2b marketing

Het spreekt voor zich dat u als een b2b een andere marketingstrategie toepast dan als b2c, hierin verschillen de markten natuurlijk van elkaar. Dit zijn de drie belangrijkste verschillen van b2b ten opzichte van b2b:


  1. Bedrijven willen alleen functionele producten: De consument is gevoelig voor producten die mooi en leuk zijn, hierin zijn bedrijven juist alleen geïnteresseerd in producten die voor meer tijdsbesparing of winst zullen zorgen.

  2. De beslissing wordt vaak langzamer genomen: Consumenten kunnen natuurlijk zelf de keuze nemen of ze een product kopen ja of den nee. Bedrijven zijn daar iets systematischer in en zullen dit dan vaak ook eerst met een managementteam bespreken waarbij alle baten en kosten tegen elkaar worden afgewogen.

  3. De relatie met de klant speelt een belangrijke rol: Bij b2b is er sprake van hechtere relaties tussen ondernemers en klanten, bedrijven maken immers steeds vaker gebruik van dezelfde leveranciers.

bottom of page