top of page

A merk

Ooit een keuze moeten maken tussen Coca Cola of Raak, dit is een keuze tussen een A merk en een B merk.

Wat is

Een a merk is een merknaam die een goede reputatie heeft bij consumenten, dit op het gebied van kwaliteit als bij merkimago. Naast A merken zijn er natuurlijk ook B merken, ook wordt de term C merk wel eens gebruikt. Hier is er echter geen strikte definitie om merken binnen een categorie in te delen. 


Maar wat is een A merk nou precies?

In de supermarkt komt u vaak dezelfde producten tegen met allerlei verschillende merknamen. De definitie van een A merk is een merknaam die bij een groot deel van de doelgroep bekend is, in meerdere winkels verkocht wordt en geassocieerd wordt met klantvertrouwen en kwaliteit. Neem bijvoorbeeld sinas in de supermarkt. Fanta zal hierin gezien worden als A merk, Freeway zal hierin gezien worden als B merk. Deze afweging is niet zwart-wit te maken, hierin speelt naast kwaliteit ook prijs en perceptie van het merk ook een rol.


Toch zal een huismerk vaak goedkoper zijn dan het A merk. Het is mogelijk dat dezelfde producent beide producten op dezelfde manier maakt. Alleen is het label anders. Winkeliers en ook exploitanten van (huis)merken zullen hier niet transparant over zijn, de illusie van keuzes kan voor zowel A als B merken een voordeel bieden. Sommige consumenten zijn merkbewust terwijl andere klanten juist voor het goedkope alternatief zullen gaan. 


Supermarkten kunnen er voor kiezen of ze naast huismerken nog goedkopere B of C merken verkopen. Hierin is het goed mogelijk dat de kwaliteit van deze producten lager ligt.

bottom of page