top of page

404-pagina

Iedereen heeft deze melding wel gehad, de 404 pagina maar wat is het precies?

Wat is

In principe is het heel simpel, deze code geeft namelijk aan dat u geen verbinding kan maken met de op dat moment gebruikte server. 


Wanneer u gebruikt maakt via HTTP zal een server antwoord moeten geven op een aanvraag. Dit is vaak een verzoek vanuit de webbrowser op een bepaalde webpagina te openen. Het eerste getal “4” staat voor de fout bij de client, denk hierbij aan bijvoorbeeld een verkeerde URL. De “04” geeft aan wat de specifieke fout is.  Aan de code wordt een uitleg toegevoegd, in dit geval “not found” waarmee wordt aangegeven dat de pagina die is aangevraagd niet gevonden kan worden.


Maar hoe voorkomt u 404-fouten?

Een 404 pagina mag dus geen pagina zijn waarbij de gebruiker op de terugpijl moet drukken, zorg er dan dus voor dat de gebruiker geen server error 404 krijgt of juist een lege pagina te zien krijgt. Geef de gebruiker de mogelijkheid om bijvoorbeeld dat er links met andere werkende pagina’s te bevinden zijn met eventueel een zoekfunctie op de 404 pagina.


Bij een 404-fout wordt de server wel gevonden, maar wordt er geen informatie opgevraagd vanuit de locatie. De 404-fouten komen voor wanneer pagina’s geheel verwijderd of verplaatst zijn van de server, bij het verplaatsen van pagina’s kunnen oude pagina’s doorverwijzen naar de nieuwe paginalocatie. Mits een pagina niet langer meer bestaat moet er in principe altijd een “410 Gone” antwoord worden gegeven om te laten zien dat de pagina daadwerkelijk is verdwenen.

bottom of page