top of page

Hoe personeel werven?

Het vinden van het juiste personeel kan een enorme uitdaging zijn voor bedrijven. Of je nu een klein bedrijf runt of een groot bedrijf leidt, het vinden van de juiste kandidaat kan veel tijd en moeite kosten. Helemaal in de huidige schaarste van personeel. Het is daarom belangrijk om te weten hoe je de beste kandidaten kunt aantrekken en hoe je ze aan boord kunt krijgen. Gelukkig hebben wij al veel bedrijven geholpen bij aantrekken van het juiste personeel. In dit blog nemen we je mee in de wereld van het werven van personeel.


De Juiste Kandidaat Vinden

Voordat je begint met het werven van nieuwe medewerkers, moet je duidelijk weten wat voor soort kandidaat je zoekt. Klinkt logisch, maar veel bedrijven vissen vaak in de verkeerde vijver. In een markt als dit is het misschien niet mogelijk om de perfecte kandidaat te vinden die echt aan alles voldoet. Een stapje minder moet dan af en toe geaccepteerd worden. 3 Aspecten die wij in ieder geval vaak behandelen bij onze klanten:

Ervaring

Ervaring in natuurlijk 1 van de dingen waar veel mensen over struikelen. Is het echt nodig om ervaring hebben voor de functie dan moet je het er natuurlijk gewoon altijd bij zetten. Echter is het misschien ook wel eens handig om een kans te geven aan een frisse nieuwe werknemer, met een heeel andere visie dan je gewend bent in je bedrijf.


Vaardigheden

Je moet op zoek naar kandidaten die de vaardigheden hebben die nodig zijn om de functie uit te voeren. Het ligt natuurlijk aan de functie maar voor neem als voorbeeld een technische functie. Voor sommige functies heb je papieren nodig, of willen bedrijven altijd ervaring. In deze markt is het alleen bijna onmogelijk om die mensen nog aan te trekken. Wij proberen vaak een handig iemand te vinden die leergierig is. De opleidingskosten heb je er zo uit.


Persoonlijkheid

Het moet wel passen natuurlijk. Wanneer je een enorm strenge christelijke cultuur in je bedrijf hebt, is het misschien niet handig om iemand aan te nemen die daar helemaal niks mee heeft. De fit moet er gewoon zijn, meestal weten beide partijen dat wel na 1 gesprek.


Het werven van personeel

Kijk daar zijn we: Het werven van personeel in tijden van schaarste. Het is wel even wat anders dan een paar jaar geleden, toen was iedereen blij dat hij of zij uberhaupt een baan kreeg. Vandaar dat wij een hele nieuwe manier hebben ontwikkeld, om nog wel tot meerdere kandidaten te komen. Onze personeelswerving is daadwerkelijk effectief en hebben we voor meerdere bedrijven al gebruikt. Maar hee, we zijn de moeilijkste niet. Hier heb je een paar van onze tips:

Maak de vacaturetekst niet te droog

Het is verleidelijk om een standaard vacaturetekst te gebruiken die je overal tegenkomt. Maar juist door een beetje creatief te zijn in de tekst, valt jouw vacature op. Gebruik bijvoorbeeld wat humor of een leuke woordspeling om de aandacht van de kandidaat te trekken. Dit is echt 1 van de belangrijkste dingen die je kan doen. Teksten zijn zo belangrijk en zorgen voor een hoger conversiepercentage. Gooi die saaie zinnen uit het raam en maakt het wat leuker. Alsjeblieft.


Content

Waarom wij succes hebben? Professionele content. Wij maken een video waarom het leuk is om te werken bij jouw bedrijf. Waardoor de toekomstige sollicitant een daadwerkelijk beeld heeft van het bedrijf. Een foto met lachende mensen, een goede grap die toevallig net op film is. Dat maakt het verschil.

Laat je eigen werknemers aan het woord

Er komt niks zo eerlijk over als je eigen werknemers aan het woord laten. Het liefst degene die niet graag voor een camera staan. Klinkt misschien gek, maar dit komt het echts over. En dat is het ook. Geen acteurs of iets dergelijks, maar de mensen aan het woord laten die het bedrijf draaiende houden.

Maak de sollicitatieprocedure duidelijk

Niets is zo vervelend als onduidelijkheid over de sollicitatieprocedure. Geef daarom in de vacaturetekst duidelijk aan wat de stappen zijn in de sollicitatieprocedure. Wij hebben bijvoorbeeld op onze landingspagina al een formulier waarmee je in een paar seconden kan solliciteren. Het moet echt zo makkelijk mogelijk gemaakt worden, anders is je toekomstige werknemer zo weg.
Wees creatief

Denk buiten de kaders en wees creatief in het vinden van kandidaten. Plaats bijvoorbeeld een opvallende vacature op social media of organiseer een open dag waar potentiële kandidaten kunnen kennismaken met het bedrijf. Wie weet vind je zo wel de perfecte match.

Wees eerlijk in de vacature

Je wilt natuurlijk dat de nieuwe medewerker de functie goed kan uitvoeren. Wees daarom eerlijk in de vacaturetekst en beschrijf duidelijk wat de functie inhoudt en wat er van de kandidaat wordt verwacht. Dit scheelt natuurlijk voor allebei tijd. De kandidaat weet wat hij of zij moet gaan doen, en weet ook of hij dat uberhaupt wilt. Het is zo zonde als je weer opnieuw personeel kan gaan werven omdat het blijkbaar toch niet helemaal duidelijk was.

Selectieproces

Als je eenmaal een lijst met kandidaten hebt, is het tijd om het selectieproces te starten. We hebben al meerdere keren gehad dat we meer dan 20 sollicitanten voor een functie. We weten dus waar onze klanten mee te maken hebben gehad.

CV-screening

Begin met het screenen van de CV's van kandidaten om te zien of ze de juiste vaardigheden en ervaring hebben. Let op gaten in hun werkgeschiedenis en eventuele rode vlaggen.

Eerste gesprekken

Houd een eerste gesprek met de kandidaten om meer te weten te komen over hun persoonlijkheid, motivatie en vaardigheden. Meestal kan je hier al zoveel uit opmaken. Een eerste indruk is altijd belangrijk.


Een dag meelopen

Een van de belangrijkste dingen die je kan doen als bedrijf is de kandidaat een dag mee laten lopen met de functie. Hierdoor kan de kandidaat al kennismaken met het team en kan je al een beetje kijken of het een beetje klopt wat hij in het gesprek heeft gezegd. Toch wel fijn he?!Aannemen

Als je eenmaal de juiste kandidaat hebt gevonden, is het tijd om ze aan boord te krijgen. Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het aannemen van nieuwe medewerkers:

Maak een goed aanbod

Zorg ervoor dat je een goed aanbod doet aan de kandidaat, inclusief een eerlijk salaris en voordelen die passen bij de functie.

Zorg voor goede training

Zorg ervoor dat de nieuwe medewerker goed wordt getraind en dat ze alle tools hebben die ze nodig hebben om hun werk te doen. Het valt of staat vaak bij een goede training. Een onboardtraining kan tegenwoordig ook online, maar wij raden toch echt aan om het lekker offline te houden. Even elkaar zien en precies zeggen wat er allemaal verwacht gaat worden. Zo sta jij en je toekomstige werknemer niet voor rare verrassingen.

Weet je nu nog genoeg om jouw personeel te werven?

Het vinden van het juiste is tegenwoordig gewoon een enorme uitdaging, zo simpel is het. Het werven van personeel en de wervingscampagnes worden steeds van groter belang. Als je onze tips volgt kom je in ieder geval al een heel eind. Toch moet er dan redelijk wat gebeuren. Denk je na het lezen van dit blog, goh misschien kan ik die gasten wel eens om hulp vragen! Nou top idee. Ons eerste gesprek is in ieder geval helemaal gratis en je krijgt sowieso nog meer tips!

25 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page