top of page

Google Trends 2021

Extreem weer in februari, de volledig mislukte terugtrekking van de NAVO uit Afghanistan in augustus en nog steeds de Coronapandemie: vaccinaties, avondklok, zelftesten en persconferenties. 2021 was een jaar vol bijzondere gebeurtenissen en opvallende woorden. Sommige onderwerpen speelden elke dag en rol, andere kregen meer aandacht in onze samenleving. Het overlijden van Peter R. de Vries, extreem weer met sneeuwval en overstromingen en natuurlijk de absolute hype-serie van het jaar: Squid Game.Al deze onderwerpen hielden ons bezig. We wilden meer weten over dit of dat. Aan wie vragen we het? Aan Google, natuurlijk. Nu laat Google Trends de meest gezochte woorden in Nederland en wereldwijd voor het jaar 2021 zien. Wij presenteren u hier een klein overzicht van de zoekopdrachten.


Onze top 10 zoekopdrachten in Nederland:

1. Peter R. de Vries

2. EK 2021

3. Stemwijzer

4. Avondklok

5. Testen voor Toegang

6. Sneeuwradar

7. Olympische Spelen

8. iPhone 13

9. Nelson Valkenburg

10. WhatsApp storing


Maatschappij, sport, Corona, technologie, het weer – alles zit er op een of andere manier bij. Zowel de gewelddadige dood van misdaadjournalist Peter R. de Vries in Amsterdam van afgelopen juli, als ook de verkiezing van het nieuwe kabinet in maart hielden ons bezig. Op sportief gebied waren wij zeer geïnteresseerd in het EK van dit jaar, waaraan Nederland eindelijk weer mocht deelnemen. Wij zijn immers naar de achtste finale gekomen. Haha. Maar ook de nieuwe commentator van de Formule 1, Nelson Valkenburg, bleek veelgevraagd. Natuurlijk stond dit jaar ook in het teken van de coronapandemie, net zoals het jaar 2020. Dit jaar lag de nadruk echter op onze avondklok en testen.


Het toont aan dat onze zoekopdrachten over elk mogelijk onderwerp gingen, daarom gaan we nu gedetailleerder in op de top 5 van bepaalde categorieën.Coronavirus:

Top-onderwerp dit jaar. Niet echt verrassend, toch? Tot slot kwamen er bijna wekelijks nieuwe maatregelen en dagelijks nieuwe coronacijfers. Op 23 januari kwam er de avondklok die heel Nederland in oproer bracht. Inmiddels gelden er bepaalde G-regels: 2G+, 2G of 3G, waarvoor soms zelfs een officieel testbewijs nodig is.


1. Avondklok

2. Testen voor Toegang

3. Coronatest

4. Coronacijfers

5. CoronaCheck AppTV, series en films:

Veel nieuwe releases dit jaar. Of u nu samenvattingen met spoilers wilde lezen of gewoon de knappe acteur wilde googelen – we waren niet te verlegen om Google te vragen. “Bridgerton” en “Squid Game” worden wereldwijd beschouwd als dé Netflix-series van het jaar en zetten wereldrecords neer. Geen wonder dus dat we ze snel gegoogeld hebben.


1. Squid Game

2. Bridgerton

3. Deal or No Deal

4. The Serpent

5. Big Brother


(Meer of minder bekende) persoonlijkheden:

Of het nu internationale muzikanten, Nederlandse acteurs of politici zijn – we hebben dit jaar echt een bonte mix van alles op Google opgezocht.


Muzikanten:

1. Bilal Wahib

2. Lil’ Kleine

3. DMX

4. The Streamers

5. Travis Scott


Politici:

1. Sigrid Kaag

2. Vera Bergkamp

3. Joe Biden

4. Kajsa Ollogren

5. Mona Keijzer


Acteurs en actrices:

1. Alec Baldwin

2. Pete Davidson

3. Helen McCrory

4. Laurien Verstraten

5. Tanya RobertsTechnologie en techniek

De technologie is dit jaar natuurlijk ook geëvolueerd. In tijden van digitalisering en pandemie zijn Zoom- en Microsoft-teams niet meer weg te denken uit elk huishouden. Tegelijkertijd zijn nieuwe ontwikkelingen, zoals de nieuwe iPhone 13, ook in het belang van onze samenleving. Laten we eerlijk zijn, hoe vaak hebben we in de afgelopen 12 maanden “WhatsApp storing” gegoogeld omdat het versturen of ontvangen van berichten weer eens niet werkte? Voordat het misschien de schuld is van ons eigen mobieltje, vragen we het eerst even aan Google.


1. iPhone 13

2. WhatsApp storing

3. Microsoft Teams

4. CoronaCheck-app

5. Zoom


Recepten:

“Oké, Google. Wat zal ik vandaag koken?” Google beantwoordt deze vraag niet alleen in een oogwenk maar begeleidt u ook stap voor stap door het recept. In de vele maanden in het home-office had u zeker ook genoeg tijd om vers te koken en nieuwe recepten uit te proberen. Dus wat dacht u van rode kool, spitskool of kaasfondue?


1. Rode kool

2. Spitskool

3. Wentelteefjes

4. Kaasfondue

5. Wraps