top of page

Hoeveel gebruikers heeft Facebook?

Bijgewerkt op: 4 mrt.

Hoeveel vrienden heeft u op Facebook? En hoeveel Facebookvrienden hebben uw vrienden? Grote kans dat u al snel de tel kwijtraakt. Soms lijkt het namelijk wel alsof heel Nederland en de rest van de wereld op Facebook zit. Is dat ook zo? Hoeveel gebruikers heeft Facebook?Facebook is bijna overal. Deze sociale media reus is zover doorgedrongen in onze dagelijkse levens dat vrijwel iedereen er wel iets mee heeft en iedereen heeft dan ook wel een mening over Facebook.


De site is ooit begonnen als ‘smoelenboek’ om de studenten van de Harvard Universiteit met elkaar te verbinden. Dankzij de populariteit breidde ‘Thefacebook’, zoals het in 2004 nog heette razendsnel uit over de Amerikaanse universiteitscampussen. Amper een jaar later ging de site al internationaal en werd het snel ‘s werelds meest populaire sociale netwerk.

Laten we eens kijken naar een aantal belangrijke mijlpalen qua gebruikersaantallen die Facebook in nog geen 18 jaar tijd heeft kunnen bereiken.


Inhoudsopgave


Het aantal Facebook gebruikers

Het aantal Facebook gebruikers groeit jaar na jaar. Een belangrijke mijlpaal werd bereikt in 2012. Facebook was toen het eerste sociale netwerk met meer dan 1 miljard gebruikers. Maar de rek was er nog niet uit. De hoeveelheid mensen die actief zijn op Facebook bleef maar groeien. De statistieken laten zien dat in 2017 het aantal al was verdubbeld naar 2 miljard gebruikers.

Volgens de laatste tellingen die Mark voor ons heeft gedaan had waren er begin dit jaar maar liefst 2,85 miljard Facebook gebruikers. Een absurd aantal, helemaal wanneer we dat het aantal actieve Facebook-ers afzetten tegen het aantal ‘actieve aardbewoners’. Dat zijn er namelijk 7,837 miljard. Ruim 1 op de 3 mensen zit dus op Facebook! Toch zien dat Facebook steeds minder populair worden en er voor het eerst in jaren steeds minder dagelijkse actieve gebruikers gebruik maken van Facebook.


Hoeveel Nederlanders hebben Facebook?

Nederlands zijn actieve fanatieke gebruikers van social media. Volgens verschillende onderzoeken zijn Nederlanders actief op steeds meer verschillende sociale netwerken en bovendien loggen we dagelijks ook steeds vaker in.

Het aantal Nederlanders met een Facebookaccount is afgelopen jaren redelijk stabiel gebleven. Er zijn zo’n 10,3 miljoen Nederlanders actief op Facebook. De teller van het totale aantal Nederlanders van 15 jaar en ouder die actief zijn op sociale media staat momenteel op 13,7 miljoen. Daarvan checken ruim 6,9 miljoen Nederlanders tenminste een keer per dag hun Facebook Tijdlijn. Dat zijn er 400.000 minder dan aan het begin van 2021.


De leeftijden van Facebook gebruikers

Globaal is meer dan de helft (56%) van de Facebook gebruikers van het mannelijke geslacht. In Nederland is de verhouding tussen mannen en vrouwen op het platform redelijk gelijk. Er zijn iets meer Nederlandse vrouwen (52%) actief op het platform dan dat er mannelijke Nederlandse Facebook gebruikers zijn.


Wanneer het totale aantal gebruikers van Facebook wordt verdeeld naar leeftijd komen we tot het volgende overzicht:


● 5,8% heeft een leeftijd tussen de 13 en 17 jaar

● 23,2 heeft een leeftijd tussen de 18 en 24 jaar

● 31,3% heeft een leeftijd tussen de 25 en 34 jaar

● 17,4% heeft een leeftijd tussen de 35 en 44 jaar

● 10,7% heeft een leeftijd tussen de 45 en 54 jaar

● 6,6% heeft een leeftijd tussen de 55 en 64 jaar

● 5,1% van de mensen is 65+


(Bron: Statista)

Hoeveel tijd zitten we op Facebook?

Volgens een aantal studies brengt de gemiddelde Facebooker van achttienplusser gemiddeld zo’n 33 minuten per dag door op dit sociale medium. Dat is 7 minuten minder dan 2017, toen werd er gemiddeld 41 minuten gespendeerd. Gemiddeld spenderen jongeren negen dagen van hun leven op Facebook maar de minuten op Facebook worden wel steeds minder. Hoewel minder, brengt de gemiddelde gebruiker nog steeds het merendeel van zijn sociale media tijd door op het Facebook platform.


Dat het aantal minuten per dag minder wordt, komt doordat de jongere generatie Facebook gebruikers ook actief zijn op andere sociale media, zoals bijvoorbeeld TikTok. Ook Facebook ziet dat natuurlijk. Het bedrijf doet daarom zijn best om de aandacht van gebruikers vast te houden door het algoritme zo af te stellen dat er meer posts van vrienden, familie en Facebook groepen voorbij komen op de tijdlijn van een Facebook gebruiker en wat minder reclame.


Dat laatste biedt natuurlijk mogelijkheden wanneer u zou willen starten met adverteren op Facebook. Met minder advertenties op de tijdlijn van een gebruiker, kan die van u juist extra opvallen. Nu u ook weet hoeveel Facebook gebruikers er zijn, is adverteren op Facebook voor uw bedrijf misschien wel een hele interessante optie.


Wilt u weten welke resultaten we kunnen behalen met social media marketing voor uw bedrijf, neem helemaal vrijblijvend contact met ons op.Veel gestelde vragen over, Hoeveel gebruikers heeft Facebook?


1. Wat zijn de demografische kenmerken van Facebook-gebruikers wereldwijd, en hoe verschillen deze van de Nederlandse gebruikers?


De demografische kenmerken van Facebook-gebruikers variëren wereldwijd, maar over het algemeen is meer dan de helft van de gebruikers mannelijk. In Nederland is de verhouding tussen mannen en vrouwen op het platform echter redelijk gelijk. Wat betreft leeftijdscategorieën is er een diverse groep gebruikers. In Nederland varieert het aandeel van gebruikers per leeftijdscategorie, waarbij de meeste gebruikers tussen de 18 en 34 jaar oud zijn.


2. Hoe heeft het gebruik van Facebook in de loop der jaren veranderingen ondergaan, zowel qua totaal aantal gebruikers als de gemiddelde tijd die mensen op het platform doorbrengen?


Het gebruik van Facebook heeft in de loop der jaren verschillende veranderingen ondergaan. Het totale aantal gebruikers is blijven groeien en heeft in 2017 de mijlpaal van 2 miljard gebruikers bereikt. Echter, recente trends wijzen op een afname van het aantal dagelijkse actieve gebruikers, mogelijk als gevolg van concurrentie van andere sociale media platforms en veranderingen in gebruikersgedrag. Daarnaast is de gemiddelde tijd die mensen op Facebook doorbrengen geleidelijk afgenomen, wat mogelijk wordt beïnvloed door de opkomst van nieuwe platforms en veranderingen in het algoritme van Facebook.


3. Welke strategische overwegingen kunnen bedrijven maken op basis van de trends in Facebook-gebruik, zoals het afnemende aantal dagelijkse actieve gebruikers en de evolutie van het algoritme?


Bedrijven kunnen strategische overwegingen maken op basis van deze trends in Facebook-gebruik. Zo kunnen ze rekening houden met de verschuivingen in demografische samenstelling en gebruikersgedrag bij het plannen van hun marketingstrategieën. Ook kunnen ze zich aanpassen aan de evolutie van het Facebook-algoritme door zich te richten op het creëren van inhoud die de betrokkenheid van gebruikers vergroot en op het gebruik van advertenties die opvallen te midden van verminderde advertentieweergave op de tijdlijn van gebruikers.

897 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page