top of page

Stakeholders

U bent zelf ook een stakeholder.

Wat is

Wat is een stakeholder?

Een stakeholder is een persoon of organisatie die invloed uitoefent of zelf invloed kan uitoefenen op uw bedrijf of organisatie. Dit kan zowel voor uw bedrijf of organisatie, een product of een nieuw project zijn. Een andere benaming voor een stakeholder is een belanghebbende.


Vaak denken bedrijven dat bijvoorbeeld alleen klanten tevreden houden genoeg is, maar om meer uit uw bedrijf te halen zijn er natuurlijk veel meer verschillende aspecten waar uw bedrijf op moet letten en zijn er daarom ook meer stakeholders nodig. Ook is er onderscheid in stakeholders, want er zijn zowel interne stakeholders als externe stakeholders.


Interne en externe stakeholders

Bij de interne stakeholders heb je vooral te maken met alle belanghebbenden bij bijvoorbeeld een nieuw project. Hier moet u alle stakeholders zien te begeleiden en moet u dus alle stakeholders tevreden houden. U heeft hierbij ook te maken met directe en indirecte stakeholders. De directe stakeholders zijn de stakeholders die ook echt aan het project zelf mee werken. De indirecte stakeholders zijn de stakeholders die het eindproduct gaan gebruiken. Het is daarom ook vaak belangrijk om al deze stakeholders hun inbreng te geven om zo misstanden te voorkomen en een zo goed mogelijk project te krijgen. Het kan namelijk nog wel eens voorkomen dat de eindgebruikers het product of dienst pas aan het einde zien en er daarom weinig aanpassingen gedaan kunnen worden en daarom de eindgebruikers het product niet fijn vinden om te gebruiken.


De externe stakeholders zijn bijvoorbeeld alle aandeelhouders van uw bedrijf, de klanten, de leveranciers en verschillende organisaties en verenigingen.

bottom of page