top of page

iDeal

Het niet hebben van een creditcard zorgt er eigenlijk al snel voor dat u moet betalen via iDeal.

Wat is

IDEAL is een online betaalmethode voor consumenten en bedrijven met een Nederlandse bankrekening. De meeste Nederlandse banken accepteren deze betaalmethode. Een bedrijf of organisatie kan klanten laten betalen via de eigen bankomgeving, een huisbank of via een CPSP (Collection Payment Service Provider) zoals Mollie. Er zijn geen extra kosten voor klanten bij het gebruik van deze service.


Wat is iDeal?

De term iDeal komt uit Engeland. En staat voor: “I deal” oftewel ik handel. Ideal betekend ook in het Engels Ideaal. En als laatste betekenis heeft het ook nog als betekenis deal dat je er een deal mee kan afronden.

IDEAL is in 2005 gelanceerd omdat er in Nederland geen gangbare online betaalmethode met lage transactiekosten bestond. Soortgelijke systemen zijn al in gebruik, maar slechts bij één bank of aanbieder, zoals Rabo Direct Betalen van de Rabobank, eWallet van ABN-AMRO en Switchpoint van KPN. Het nieuwe iDEAL-systeem is in 2004 gelanceerd als een samenwerkingsverband tussen ABN-AMRO, ING, Postbank en Rabobank.


Vormen van online betalen

Geld toevoegen aan de PayPal internetportemonnee is niet gekoppeld aan een Nederlandse bankrekening, maar kan wel via iDeal. Bovendien brengen creditcardbetalingen extra kosten en vereiste extra betalingen voor creditcards met zich mee. Na het voltooien van een transactie via iDEAL is het onmogelijk om de transactie terug te draaien en toegang te krijgen tot het systeem via niet-Nederlandse bankrekeningen.


Kosten

Er worden verschillende kosten toegewezen aan verschillende betaalmethoden, waarbij de duurste methode een creditcard is. Klanten betalen geen extra kosten voor het betalen via iDEAL; deze kosten worden gedragen door de verkoper. Er zijn verschillende tarieven voor verschillende betaalmethoden, die variëren van 25 cent tot 70 cent per transactie.

bottom of page