top of page

Tips voor zoekwoordenonderzoek

Over SEO (Search Engine Optimization) of zoekmachineoptimalisatie is al veel gesproken en geschreven. Het kan haast niet anders dan dat u al weet hoe belangrijk goede SEO voor het succes van uw website is.Wellicht heeft u de basics van SEO al in de vingers. U weet dat u aantrekkelijke content moet schrijven waarin uw zoekwoorden precies het juiste aantal keren terugkomen. U snapt dat te weinig zoekwoorden betekent dat Google niet snapt dat je tekst daarover gaat. Maar u weet ook dat een overdosis zoekwoorden door Google als spam wordt gezien en dus averechts werkt.


In dit blog nemen wij u mee in de wereld van zoekwoordenonderzoek. Iets wat bij ons altijd de eerste stap is voordat wij een klant gaan helpen beter vindbaar te worden op Google. Ookwel de eerste stap naar resultaat genoemd:)


Inhoudsopgave

Gebruik je de juiste zoekwoorden?

Wat is zoekwoordenonderzoek?

Tip 1: Begin je zoekwoordenonderzoek met je gezonde verstand

Tip 2: Gebruik de Google Keyword Planner

Tip 3: Gebruik(ook) zoekwoorden met lage concurrentie

Tip 4: Denk commercieel

Tip 5: Gebruik “gerelateerde zoekopdrachten” in Google voor zoekwoordenonderzoek

Tip 6: Laat een ander het voor je uitzoeken


Gebruikt u de juiste zoekwoorden?

Online is enorm veel informatie voorhanden (vaak gratis) waarmee u hard aan de slag kan. Maar wat als u na een tijd keihard werken de balans opmaakt en ziet dat de resultaten tegenvallen? Hoe kan dat?


Uw pagina is perfect geoptimaliseerd op de zoekwoorden of zoektermen die u heeft uitgezocht. Als u uw zoekwoorden intikt in Google staat u bovenaan. Maar toch weten de mensen je website niet te vinden.


U kunt twee dingen doen: nog harder werken, of even een stapje terug doen. Want: heeft u wel de juiste zoekwoorden gebruikt? Oftewel: is uw pagina geoptimaliseerd op de zoektermen die mensen gebruiken als ze naar uw product zoeken?


Wat is zoekwoordenonderzoek?

Zoekwoordenonderzoek kent vele namen: keyword research, keyword analyse, zoektermeneonderzoek. Het zou de eerste stap moeten zijn voor elk SEO-traject. Een goed uitgevoerd onderzoek voorkomt dat u tijd en energie verspilt aan irrelevante zoektermen.

Gelukkig is het nooit te laat voor zoekwoordenonderzoek. Sterker nog, succesvolle websites voeren regelmatig opnieuw zoekwoordenonderzoek uit. Online zoekgedrag verandert, dus u wilt dat uw website meeverandert.


Met zoekwoordenonderzoek brengt u in kaart welke zoektermen mensen gebruiken wanneer ze in Google op zoek gaan naar het product of de dienst die u aanbiedt.


Tip 1: Begin uw zoekwoordenonderzoek met uw gezonde verstand


Sommige online marketing bureaus slaan je om de oren met moeilijke termen en jargon. Maar in essentie is zoekwoordenonderzoek niet heel ingewikkeld. Alle (effectieve) SEO begint met zoekwoordenonderzoek. Elk zoekwoordenonderzoek begint bij uw gezonde verstand.


Dus gebruik dat verstand. U weet al zó veel van uw klanten en uw producten, dat het niet anders kan dan dat u weet welke termen mensen gebruiken. Zit u in de zeilwereld? Dan weet je dat mensen niet alleen vragen om tuigage, maar ook om verstaging. Bent u groenteman? Dan weet u precies welke soort appel het meest populair is. Gebruik die kennis!


Tip 2: Gebruik de Google Keyword Planner

Wie weet er het best hoe je hoog in de Google zoekresultaten verschijnt? Google, natuurlijk! De Google Keyword Planner is een gratis tool voor iedereen met een Google Ads account. Heeft u nog geen Google Ads account? Open er dan direct één. Dit kost een paar minuten en is (zolang u geen campagnes start) helemaal gratis.


Log in en ga naar tools à Keywordplanner. Kies voor “discover new keywords” om keywords te ontdekken die passen bij uw website content. Gebruik uw bestaande zoekwoorden, website content of beschrijf uw product om je zoekwoordenonderzoek uit te voeren.


Stel: u verkoopt boeken over reizen. Uw gezonde verstand heeft je al verteld dat zoekwoorden als “reisboeken” en “reisgidsen” belangrijk zijn voor uw website. De Zoekwoordenplanner van Google levert echter nog een schat aan andere suggesties op. Bovendien krijgt u informatie over het aantal zoekopdrachten per maand, de mate van concurrentie en nog wat informatie over adverteren.Tip 3: Gebruik(ook) zoekwoorden met lage concurrentie

Hoe minder mensen een zoekwoord op hun website gebruiken, hoe makkelijker het voor u is om bovenaan het rijtje te staan. Met de Google Keyword Planner ziet u heel makkelijk hoeveel mensen de komende tijd naar bepaalde zoekwoorden gaan zoeken. Zit er eentje tussen waar héél veel mensen op zoeken, maar dat door websites amper wordt gebruikt? Dan heeft je zoekwoordenonderzoek een gouden ei opgeleverd. Zet er direct op in!


Tip 4: Denk commercieel

Niet elke zoekterm is het waard om op te optimaliseren. SEO is een investering. Het kost tijd en (soms) geld. Als u uren bezig bent om je website te optimaliseren voor een zoekwoord waar slechts drie mensen per maand naar zoeken bent u uw tijd aan het verdoen.Tip 5: Gebruik “gerelateerde zoekopdrachten” in Google voor zoekwoordenonderzoek

Wist u dat Google probeert om te begrijpen waar u naar zoekt? De zoekmachine probeert mensen te helpen hun zoekopdracht te verfijnen. Daar kunt u in uw zoekwoordenonderzoek uw voordeel mee doen. Zo levert de zoekopdracht “Catering Bruiloft” onderaan de pagina de volgende suggesties op:Handig, toch?


Tip 6: Laat een ander het voor u uitzoeken

Zoekwoordenonderzoek is belangrijk, maar ook tijdrovend. Niet iedereen vindt het uitvoeren van zoekwoordenonderzoek ook leuk. Geen zin om je vrije avonden achter de computer te zitten?


Voor ons is het uitvoeren van zoekwoordenonderzoek gesneden koek. We zijn er goed in én vinden het leuk om u en uw website verder te helpen. Neem eens contact met ons op om een bakkie te doen en te kijken wat we voor u kunnen betekenen.

12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page