top of page

Hoe zet je e-mail marketing succesvol in voor jouw bedrijf?

Bijgewerkt op: 5 okt. 2023

E-mail marketing inzetten voor jouw bedrijf, het klinkt zo simpel. Stuur een mail naar klanten en potentiële klanten en de opdrachten of bestellingen stromen vanzelf binnen. Maar zo simpel is het helaas niet. Als MKB-er heb je dat vast al ervaren. Het is de kunst om de juiste strategie te kiezen om optimaal te profiteren van de mogelijkheden die e-mail marketing biedt voor jouw bedrijf. We geven je graag tips om jouw online marketing zo goed mogelijk toe te passen.Inhoudsopgave


Wat is jouw doelgroep?


Het is belangrijk om te weten voor wie je werkt. Wat is de leeftijd van jouw doelgroep? Zijn het mannen of vrouwen? Wat is het opleidingsniveau van jouw doelgroep? Deze aspecten zijn van groot belang voor het bepalen van jouw marketing strategie. Voordat je aan de slag gaat of een externe partij een opdracht geeft is het belangrijk om deze basisinformatie paraat te hebben.Welke toon past bij jouw bedrijf?


De doelgroep is voor een groot deel bepalend voor de tone of voice van jouw e-mail marketing. Spreek je de lezer met je of met u aan? Kan een kwinkslag in de tekst wel of niet? De aard van jouw bedrijf is hierbij voor een deel bepalend. Makelaars en notarissen spreken hun klanten doorgaans met u aan. Verkoop je online kleding, boeken of maaltijdboxen dan kan je jouw lezers met je aanspreken. Soms hangt het er ook van af of je nieuwe klanten wilt bereiken of een mailing stuurt naar bestaande klanten. Een klant die jouw bedrijf al kent kan je sneller tutoyeren dan een klant die je nog over de streep moet trekken om jouw website te bezoeken.Wat is het doel van jouw e-mail marketing?


Het doel van jouw e-mail marketing bepaalt voor een belangrijk deel de doelgroep. Het is daarom handig om verschillende mailinglijsten te hanteren. Als je bestaande klanten een kortingscode wilt sturen die ze kunnen gebruiken voor jouw volgende bestelling dan gebruikt je de lijst met bestaande klanten. Wil je nieuwe klanten lokken met een welkomstkorting dan benader je mensen die jouw website misschien niet eerder bezochten. Bestanden met e-mailadressen voor dit laatste doel zijn tegen betaling beschikbaar. Je loopt natuurlijk wel het risico dat veel van de internetgebruikers die je op deze manier benadert geen interesse hebben of dat jouw mail in de spambox belandt en daardoor helemaal niet wordt gelezen. Maar ook als slechts een klein percentage jouw website bezoekt is dat al winst. Als er besteld wordt of een offerte aangevraagd heb je het helemaal goed gedaan.


Online marketing voor jouw website


Als je een website hebt voor jouw bedrijf dan is het natuurlijk wel de bedoeling dat deze wordt bezocht door de juiste doelgroep. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld investeren in het aanmaken van linkbuilding artikelen waardoor jouw website hoger in de zoekresultaten van zoekmachines als Google komt. Het is ook mogelijk om jouw website bovenaan de zoekresultaten te laten plaatsen als advertentie. Afhankelijk van het zoekwoord dat je wilt inzetten betaal je hier een vast tarief per klik voor. Je kunt hier een plafond aan koppelen. Zodra dit plafond is bereikt verdwijnt jouw advertentielink en komen er die dag dus ook geen betaalde kliks meer bij. Op deze manier kunt je jouw budget voor online marketing optimaal inzetten.


Hoe zorg ik voor meer bezoekers voor mijn webshop?


Jouw webshop moet natuurlijk de juiste klanten zien te trekken. Mensen die op zoek zijn naar wat je verkoopt en die vallen in de doelgroep die je voor ogen hebt. Als je exclusieve design meubelen verkoopt dan zoek je een andere doelgroep dan wanneer je budget bankstellen aanbiedt. De juiste doelgroep benaderen via e-mail marketing is een hele kunst. En dan is het nog belangrijk dat een bezoeker van jouw site niet na 30 seconden weer vertrekt. De aandacht vasthouden is dan ook heel belangrijk. Als dat niet lukt dan schiet de e-mail marketing zijn doel voorbij. Zorg dus voor een aantrekkelijke website die jouw doelgroep aanspreekt. Als je niet bedreven bent in het ontwerpen van een website, besteed het dan uit. Dat kost natuurlijk geld, maar dit geld verdien je terug als er een goede website wordt ontwikkeld die de juiste bezoekers trekt. Zorg ervoor dat jouw website altijd up to date is. Een Kerstactie die in februari nog op jouw website staat is niet echt goede reclame. Een overzichtelijk menu waar bezoekers snel door kunnen navigeren is een must. Een bezoeker wil graag in maximaal 3 kliks vinden wat hij zoekt.Social media inzetten voor online marketing


Bij online marketing kan de inzet van sociale media zeker nuttig zijn. Als jouw bedrijf een pagina heeft op Facebook of Instagram kan je het platform ervoor laten zorgen dat de juiste doelgroep jouw berichten te zien krijgt. Hiervoor zijn speciale promoties beschikbaar. Uiteraard zijn deze niet gratis, maar als je ze op een juiste manier inzet kan het veel opleveren. De grote platforms zoals Facebook en Instagram hebben miljoenen leden. Het is ook heel eenvoudig om klanten te werven die niet in Nederland wonen als dat voor je van belang is. Het is uiteraard wel belangrijk om ervoor te zorgen dat je actuele content plaatst en dit ook regelmatig doet.


Een goede online marketing strategie uitzetten, hoe pak je dat aan?


Voor het uitzetten van een goede online marketing strategie moet je echt even de tijd nemen. Maak een checklist met aandachtspunten en werk deze systematisch af. Alleen als je kiest voor de juiste aanpak voor e-mail marketing en de inzet van social media profiteert je optimaal van jouw investering om jouw website of webshop te promoten bij de juiste doelgroep.


Waarom uitbesteden aan


Wolf Online Marketing?


Wij hebben al veel ervaring met Email Campagnes en nemen graag het werk uit jouw handen. Zin in een bakje koffie?
23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page