top of page

Hoe zet u e-mail marketing succesvol in voor uw bedrijf?

E-mail marketing inzetten voor uw bedrijf, het klinkt zo simpel. Stuur een mail naar klanten en potentiële klanten en de opdrachten of bestellingen stromen vanzelf binnen. Maar zo simpel is het helaas niet. Als MKB-er heeft u dat vast al ervaren. Het is de kunst om de juiste strategie te kiezen om optimaal te profiteren van de mogelijkheden die e-mail marketing biedt voor uw bedrijf. We geven u graag tips om uw online marketing zo goed mogelijk toe te passen.Inhoudsopgave


Wat is uw doelgroep?


Het is belangrijk om te weten voor wie u werkt. Wat is de leeftijd van uw doelgroep? Zijn het mannen of vrouwen? Wat is het opleidingsniveau van uw doelgroep? Deze aspecten zijn van groot belang voor het bepalen van uw marketing strategie. Voordat u aan de slag gaat of een externe partij een opdracht geeft is het belangrijk om deze basisinformatie paraat te hebben.Welke toon past bij uw bedrijf?


De doelgroep is voor een groot deel bepalend voor de tone of voice van uw e-mail marketing. Spreekt u de lezer met je of met u aan? Kan een kwinkslag in de tekst wel of niet? De aard van uw bedrijf is hierbij voor een deel bepalend. Makelaars en notarissen spreken hun klanten doorgaans met u aan. Verkoopt u online kleding, boeken of maaltijdboxen dan kunt u uw lezers met je aanspreken. Soms hangt het er ook van af of u nieuwe klanten wilt bereiken of een mailing stuurt naar bestaande klanten. Een klant die uw bedrijf al kent kunt u sneller tutoyeren dan een klant die u nog over de streep moet trekken om uw website te bezoeken.Wat is het doel van uw e-mail marketing?


Het doel van uw e-mail marketing bepaalt voor een belangrijk deel de doelgroep. Het is daarom handig om verschillende mailinglijsten te hanteren. Als u bestaande klanten een kortingscode wilt sturen die ze kunnen gebruiken voor uw volgende bestelling dan gebruikt u de lijst met bestaande klanten. Wilt u nieuwe klanten lokken met een welkomstkorting dan benadert u mensen die uw website misschien niet eerder bezochten. Bestanden met e-mailadressen voor dit laatste doel zijn tegen betaling beschikbaar. U loopt natuurlijk wel het risico dat veel van de internetgebruikers die u op deze manier benadert geen interesse hebben of dat uw mail in de spambox belandt en daardoor helemaal niet wordt gelezen. Maar ook als slechts een klein percentage uw website bezoekt is dat al winst. Als er besteld wordt of een offerte aangevraagd heeft u het helemaal goed gedaan.


Online marketing voor uw website


Als u een website heeft voor uw bedrijf dan is het natuurlijk wel de bedoeling dat deze wordt bezocht door de juiste doelgroep. U kunt hiervoor bijvoorbeeld investeren in het aanmaken van linkbuilding artikelen waardoor uw website hoger in de zoekresultaten van zoekmachines als Google komt. Het is ook mogelijk om uw website bovenaan de zoekresultaten te laten plaatsen als advertentie. Afhankelijk van het zoekwoord dat u wilt inzetten betaalt u hier een vast tarief per klik voor. U kunt hier een plafond aan koppelen. Zodra dit plafond is bereikt verdwijnt uw advertentielink en komen er die dag dus ook geen betaalde kliks meer bij. Op deze manier kunt u uw budget voor online marketing optimaal inzetten.


Hoe zorg ik voor meer bezoekers voor mijn webshop?


Uw webshop moet natuurlijk de juiste klanten zien te trekken. Mensen die op zoek zijn naar wat u verkoopt en die vallen in de doelgroep die u voor ogen heeft. Als u exclusieve design meubelen verkoopt dan zoekt u een andere doelgroep dan wanneer u budget bankstellen aanbiedt. De juiste doelgroep benaderen via e-mail marketing is een hele kunst. En dan is het nog belangrijk dat een bezoeker van uw site niet na 30 seconden weer vertrekt. De aandacht vasthouden is dan ook heel belangrijk. Als dat niet lukt dan schiet de e-mail marketing zijn doel voorbij. Zorg dus voor een aantrekkelijke website die uw doelgroep aanspreekt. Als u niet bedreven bent in het ontwerpen van een website, besteed het dan uit. Dat kost natuurlijk geld, maar dit geld verdient u terug als er een goede website wordt ontwikkeld die de juiste bezoekers trekt. Zorg ervoor dat uw website altijd up to date is. Een Kerstactie die in februari nog op uw website staat is niet echt goede reclame. Een overzichtelijk menu waar bezoekers snel door kunnen navigeren is een must. Een bezoeker wil graag in maximaal 3 kliks vinden wat hij zoekt.Social media inzetten voor online marketing


Bij online marketing kan de inzet van sociale media zeker nuttig zijn. Als uw bedrijf een pagina heeft op Facebook of Instagram kunt u het platform ervoor laten zorgen dat de juiste doelgroep uw berichten te zien krijgt. Hiervoor zijn speciale promoties beschikbaar. Uiteraard zijn deze niet gratis, maar als u ze op een juiste manier inzet kan het veel opleveren. De grote platforms zoals Facebook en Instagram hebben miljoenen leden. Het is ook heel eenvoudig om klanten te werven die niet in Nederland wonen als dat voor u van belang is. Het is uiteraard wel belangrijk om ervoor te zorgen dat u actuele content plaatst en dit ook regelmatig doet.


Een goede online marketing strategie uitzetten, hoe pakt u dat aan?


Voor het uitzetten van een goede online marketing strategie moet u echt even de tijd nemen. Maak een checklist met aandachtspunten en werk deze systematisch af. Alleen als u kiest voor de juiste aanpak voor e-mail marketing en de inzet van social media profiteert u optimaal van uw investering om uw website of webshop te promoten bij de juiste doelgroep.


Waarom uitbesteden aan


Wolf Online Marketing?


Wij hebben al veel ervaring met Email Campagnes en nemen graag het werk uit uw handen. Zin in een bakje koffie?